Storing bij CDN-leverancier maakt populaire websites en diensten onbereikbaar

08-06-2021
Deel dit artikel:

Storing bij CDN-leverancier maakt populaire websites en diensten onbereikbaar

Verschillende grote platforms zijn vanmiddag onbereikbaar geweest. Onder meer Reddit, Amazon, PayPal, Imgur en Twitter ondervonden problemen. De storing lijkt inmiddels grotendeels zijn opgelost.

De problemen lijken te zijn ontstaan bij content delivery network (CDN) provider Fastly. Op zijn statuspagina meldt Fastly dat kort voor twaalf uur vanmiddag (Nederlandse tijd) problemen ontstonden. Een half uur na ontdekking kon het probleem al worden opgelost, maar het duurde vervolgens een tijd voordat alles was hersteld. Het is vooralsnog niet bekend wat er is foutgegaan bij het content delivery network van Fastly

Op Downdetector is te zien dat een groot aantal bekende websites en diensten problemen ondervonden. Het gaat hierbij onder meer om Amazon, Amazon Web Services, CNN, Etsy, Fandom, GitHub, Imgur, de New York Times, Paypal, Pinterest, Reddit, Stack Overflow, Twitch en Twitter.

'Elementen worden steeds meer gecentraliseerd aangeboden'

David Warburton, Principal Threat Evangelist bij F5 Labs reageert op dit nieuws: "Het moderne internet is bijna 40 jaar en ondanks die leeftijd is nog elke dag duidelijk hoe slim het is ontwikkeld met meerdere lagen bescherming en redundantie. Het web is ontwikkeld om decentraal te werken; door niet te vertrouwen op een centraal systeem konden verschillende componenten uitvallen terwijl het internetverkeer gewoon door kan gaan. De laatste jaren zien we echter de ontwikkeling dat steeds meer elementen, al dan niet bewust, gecentraliseerd worden aangeboden door grote cloud solution providers zoals infrastructuur-leveranciers en CDN's. Deze cloud solution providers zijn de supermarkten van het web. Voor veel mensen is het makkelijk om bij een partij alles te halen wat je nodig hebt. Deze cloud solution providers leveren veel voordelen, zoals simpelere applicatie-deployment, minder beheercomplexiteit en schaalvoordelen."

"In een traditioneel model voor de deployment van internetapps kan een uitval van een server of een verkeerd geconfigureerde applicatie een enkele website platleggen. Zoals we vandaag hebben gezien, kunnen soortgelijke problemen bij een leverancier van cloudoplossingen uiteindelijk al hun klanten uitschakelen, waardoor niet één website offline wordt gehaald, maar honderden of duizenden. De gevolgen kunnen potentieel de digitale ervaringen, inkomsten en reputaties van organisaties beïnvloeden. Aanbieders van cloudoplossingen bieden hun gebruikers onmetelijke voordelen, maar we mogen de lessen uit het verleden niet vergeten. De "her-centralisatie" van het internet via deze cloudoplossingen veroorzaakt nu precies die problemen die het oorspronkelijke ontwerp van het internet via redundantie moest vermijden. Het is belangrijk dat we een aanpak overwegen die ons wegleidt van single points of failure, anders zullen we waarschijnlijk meer problemen krijgen zoals we vandaag hebben gehad."

Terug naar nieuws overzicht