Redactie - 11 juni 2021

HPE: Weg naar cloud lastiger dan gedacht

HPE: Weg naar cloud lastiger dan gedacht image

“Veel organisaties komen erachter dat de weg naar cloud lastiger is dan gedacht. Dat heeft te maken met data gravity en data sovereignty, want het gaat niet om de applicaties, maar om de data”, zegt Clemens Esser, Chief Technologist bij Hewlett Packard Enterprise (HPE) Nederland. Dit bedrijf helpt op technisch, persoonlijk (beheer) en economisch vlak de weg naar de cloud te effenen.

Gevraagd naar de trends ziet Esser dat veel bedrijven een ‘cloud first’-strategie hanteren. In de praktijk blijkt dit niet zo eenvoudig te realiseren. Hij noemt data gravity (het verschijnsel dat data andere data aantrekt; om bijvoorbeeld latency te minimaliseren) en data sovereignty (de plaats waar data staan opgeslagen of worden verwerkt, bepaalt aan welke wet- en regelgeving de eigenaar dient te voldoen) als twee lastig te nemen hindernissen. “Veel mensen hebben het over de applicaties als zij over cloud computing praten, maar feitelijk gaat het om de data. De gegevens worden benaderd door de applicaties, en die zijn onderling verweven. Je kunt daarom niet een stukje van een applicatie naar de cloud brengen, want dan krijg je al snel een onontwarbare kluwen. Het gevolg is dat hybride systemen ontstaan; een deel van de bedrijfsvoering compleet in de cloud, een ander deel on premise. Bij dat laatste willen we wel de beweeglijkheid en het economisch model van de cloud, dus een private cloud, al dan niet in het eigen datacenter of binnen de muren van een cloud-dienstverlener.”

Esser wijst erop dat hiermee het belang van datamanagement ontegenzeggelijk is toegenomen. “Dan gaat het feitelijk om orkestratie; en via logging en monitoring weten hoe de verkeersstromen zich bewegen.”

As-a-service
Esser merkt op dat veel bedrijven willen profiteren van de voordelen van cloud (op- en afschalen naar behoefte, snel software-functionaliteit toevoegen, etc.), maar dat ze niet alles in de public cloud kunnen of willen zetten. Er is dus een slimme combinatie van public en private cloud nodig. “Ze willen bijvoorbeeld vm-as-a-service, desktop-as-a-service, en dan als een cloudoplossing in het eigen datacenter. Dat maken wij mogelijk met ons GreenLake-portfolio. Gevoelsmatig lijkt het alsof ze de diensten betrekken uit de cloud, maar zonder de eerder genoemde beperkingen van data gravity en data govereignty. Bovendien krijgen ze de snelheid waar ze op zitten te wachten. Dat is voor de bedrijfsvoering het allerbelangrijkst. Eigenlijk willen ze naar alles-as-a-service”, glimlacht Esser.

HPE is hierop ingesprongen met haar complete As-a-Service portfolio. Het doel: klanten samen met partners ontzorgen. “Dat doen we op drie terreinen”, legt hij uit. “Er zit een techniek-kant aan. Dan heb je het bijvoorbeeld over standaard architectuur die we voor klanten beschikbaar hebben. Er zit ook een people-aspect aan. Dat betekent dat wij dingen kunnen doen voor de bedrijven; niet alleen het inregelen van de omgeving, maar ook het beheer ervan en ervoor zorgen dat alles actueel blijft. Daarmee nemen we veel werk uit handen. En er is een economisch aspect. Je hoeft niet meer een grote investering vooraf te doen, maar je betaalt naar gebruik. Het geld dat je aan de voorkant bespaart, kun je dan gebruiken om de digitale transformatie in goede banen te leiden. Met GreenLake voorzien wij steeds meer in de as-a-service-behoefte, naarmate we het model uitbreiden, zoals onlangs met storage.”

Drie markten
Gevraagd naar klantverhalen, vertelt Esser dat veel organisaties niet graag wereldkundig willen maken hoe zij hun hybride systemen optuigen. Wel ziet hij dat er drie markten zijn waar dit sterk speelt.

Hij noemt als eerste de gezondheidszorg die al langer het as-a-service-model omarmt. “Daarnaast zien we dat dit aanslaat bij de service providers. Zij nemen de diensten bij ons af en leveren ze – eventueel met een eigen sausje – door naar hun klanten. Het derde segment is heel interessant voor onze business partners; dan heb ik het over gemeenten, de lagere overheden. Wij maken GreenLake steeds makkelijker om in de praktijk toe te passen. Zo hebben wij het Quick Quote model ontwikkeld voor onze partners. Zij kunnen aangeven wat hun klant, bijvoorbeeld een gemeente, nodig heeft voor de bedrijfsvoering; dan laten wij heel snel zien welke elementen van GreenLake voor dat specifieke gebruik nodig zijn.

GAIA-X
Als je niet goed oplet, kan het voorkomen dat een groot deel van de data van een bedrijf onbedoeld op een Amerikaanse of Chinese server terechtkomt. Het initiatief van Duitse en Franse organen is om een Europees antwoord te formuleren: GAIA-X. “Eigenlijk bouwt dit voort op ons Cloud 28+ initiatief dat wij in 2016 hebben gelanceerd: een markt waar data- en cloudservices uitwisselbaar zijn. Daar gaat het bij GAIA-X om: standaarden te ontwikkelen voor data-uitwisseling met inachtneming van strenge beveiligingsregels en gebaseerd op identiteitsbeheer. Onze toepassing voor identiteitsbeheer past binnen de stramienen van GAIA-X, het containerplatform realiseert de applicatie mobility, en met de data fabric bereik je de benodigde data-uitwisseling. Zo heb je een totale stack als basis voor het GAIA-X model.”

In Nederland beoogt AMdEX een veilige en betrouwbare data-uitwisseling mogelijk te maken, onder eigen voorwaarden en zonder afhankelijkheid van derden. Een initiatief van onder meer Surf, AMS-IX en Amsterdam Economic Board. “Er zijn meerdere initiatieven gaande. Wij houden scherp in de gaten hoe die zich tot elkaar verhouden en hoe wij daar met onze technologie en diensten aan kunnen bijdragen”, aldus Esser.

Eigen datacenter
Wat HPE bijzonder maakt, meent de Chief Technologist, is dat het bedrijf met haar GreenLake portfolio de cloud-beleving naar het eigen datacenter van organisaties brengt. “Je hebt alle voordelen van cloud computing, maar je hebt de data daar staan waar het zinvol is voor jouw bedrijfsvoering. En met GreenLake Central is het mogelijk om de gewenste koppelingen te maken met Azure, AWS of welke andere leverancier van public cloud-diensten dan ook. In GreenLake Central krijg je ook het overzicht van het kostenmodel: hoeveel geef ik uit aan mijn eigen datacenter, hoeveel aan de hyperscalers? Zo maken wij het mogelijk om een echt, veilig hybride model in te richten, samen met onze partners.”

Auteur: Teus Molenaar en Witold Kepinski

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!