Wouter Hoeffnagel - 10 juni 2021

FT: Britse mededingingsautoriteit start onderzoek naar Amazon

FT: Britse mededingingsautoriteit start onderzoek naar Amazon image

De Britse mededingingsautoriteit Competition and Markets Authority (CMA) start waarschijnlijk een onderzoek naar Amazon. De toezichthouder is bezorgd over de wijze waarop Amazon omgaat met gegevens van klanten. Ook wil het onderzoeken of Amazon handelaren op zijn platform gelijk behandeld.

Dit meldt de Financial Times. De CMA wil naar verluid onder meer onderzoeken hoe Amazon omgaat met handelaren die producten aanbieden. Producten krijgen klanten aangereikt in een zogeheten 'buy box' aan de rechterzijde van hun scherm. Klanten kunnen op een artikel klikken om deze in hun winkelwagen te plaatsen. De CMA onderzoekt of Amazon hierbij voorrang geeft aan handelaren die gebruik maken van logistieke diensten van Amazon.

Europese onderzoeken

De bronnen melden dat het onderzoek naar verwachting veel lijkt op een tweetal onderzoeken dat de Europese Commissie al uitvoert naar Amazon. Een hiervan is gericht op de wijze waarop Amazon data inzet om zijn eigen producten voorrang te geven op concurrenten. Het tweede onderzoek richt zich specifiek op de criteria waaraan moet worden voldaan om in de 'buy box' te worden getoond.

Zowel de CMA als Amazon willen geen reactie geven aan de Financial Times.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!