Top dertig metro gebieden genereren meerderheid van colocatie omzet

13-06-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Top dertig metro gebieden genereren meerderheid van colocatie omzet

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat slechts 30 stedelijke gebieden goed zijn voor 68% van de wereldwijde colocatie-inkomsten in de detailhandel en groothandel. Gerangschikt naar omzet gegenereerd in het eerste kwartaal van 2021, zijn de top vijf metro's Washington, Tokio, Londen, Shanghai en New York, die samen goed zijn voor 26% van de wereldwijde markt. In het eerste kwartaal overtrof Shanghai voor het eerst New York, omdat het een van de snelst groeiende grote metro's is.

De volgende 25 grootste metromarkten zijn goed voor nog eens 42% van de markt. Deze top 30 metro's omvatten 14 in Noord-Amerika, tien in de APAC-regio, vijf in EMEA en één in Latijns-Amerika. De drie grootste colocatieproviders ter wereld zijn Equinix, Digital Realty en NTT. Een van die drie is marktleider in 20 van de top 30 metro's.

De wereldwijde aanwezigheid van Equinix is bijzonder opmerkelijk en het is de leider op het gebied van colocatie in de detailhandel in 18 van de 30 grootste metropolen. In het groothandelssegment is Digital Realty leider in negen van de metro's, met NTT, Global Switch en CyrusOne elk in ten minste twee metro's. Andere colocatie-operators die sterk in de top 30 van metro's voorkomen, zijn 21Vianet, China Telecom, China Unicom, Chindata, CoreSite, Cyxtera, Flexential, GDS, Iron Mountain, KDDI, QTS en Switch.

In de afgelopen vijfentwintig kwartalen is het aandeel van de top 30 metro's van de wereldwijde colocatiemarkt rond de 66-68% gebleven. Hoewel de grote metro's een natuurlijke magneet zijn voor investeringen in datacenters vanwege hun status als economische hubs, is er ook een druk geweest om meer edge-locaties uit te bouwen. Deze twee tegengestelde trends hebben het grootste aandeel van de metro in de totale markt relatief constant gehouden. In de top 30 van metro's bevinden zich Peking, Sao Paulo, Shanghai, Mumbai, Osaka en Seoul met de hoogste colocatiegroei (gemeten in lokale valuta), die het afgelopen jaar allemaal met meer dan 15% zijn gegroeid. In de VS waren Washington DC/Noord-Virginia, Phoenix en Atlanta de belangrijkste metropolen met de hoogste groeicijfers. Buiten de top 30 omvatten metro's met bijzonder hoge groeipercentages Portland, Montreal, Salt Lake City en Milaan.

"Hoewel we over de hele linie een sterke vraag naar colocatie blijven zien, komen de opvallende regionale groeicijfers van APAC en is de grootste groeisector de leasing van groothandelsdatacenters voor hyperscale operators", zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “De marktdynamiek voor het retail- en groothandelssegment is heel anders. De uitgaven aan colocatie in de detailhandel zijn meer dan twee keer zo hoog als in de groothandel, maar de groeipercentages van de groothandel zijn meer dan het dubbele van de groeipercentages van de detailhandel. Vanwege verschillende locatiecriteria voor hyperscalers zijn er enkele metro's waar de groothandelsmarkt groter is dan de detailhandel, enkele opmerkelijke voorbeelden zijn Washington DC/Noord-Virginia, Phoenix, Montreal en Portland."

Terug naar nieuws overzicht