Overname van QTS stuwt fusies en overnames van datacenters

14-06-2021 | door: Witold Kepinski

Overname van QTS stuwt fusies en overnames van datacenters

Met de overname van QTS Realty Trust, tonen de gegevens van de Synergy Research Group aan dat de waarde van datacenter-georiënteerde fusies en overnames in 2021 een nieuw record bereikt. In minder dan zes maanden in het jaar is er voor 6,3 miljard dollar aan deals gesloten, waarbij de QTS-acquisitie van 10 miljard dollar nu de waarde van de overeengekomen deals die in afwachting zijn van sluiting, oploopt tot 16,8 miljard dollar.

Gezien het aanzienlijke aantal mogelijke deals dat in de pijplijn zit en de regelmatige stroom van transacties die plaatsvinden met weinig voorafgaande publieke kennisgeving, wordt 2021 gevormd om de recordbrekende M&A-activiteitsniveaus te evenaren die in 2020 werden gezien.

In de grootste deal die ooit in de datacenterwereld is gezien, heeft QTS ingestemd met de overname door Blackstone Infrastructure Partners en andere Blackstone-entiteiten voor 10 miljard dollar. De deal omvat een 'go-shop'-periode van 40 dagen, wat betekent dat het mogelijk is dat een alternatieve koper binnenkomt met een hoger bod. Voorafgaand aan deze aankondiging waren de grootste fusies en overnames van datacenters de acquisitie van Interxion voor 8,4 miljard dollar door Digital Realty, de acquisitie van DuPont Fabros voor 7,6 miljard dollar door Digital Realty en de acquisitie van Global Switch door de Jiangsu Shagang Group uit China, die uiteindelijk werd gewaardeerd op meer dan 8 miljard dolalar aan transacties gespreid over drie jaar.

Andere overnames van miljarden dollars zijn gedaan door Equinix, Cyxterra en EQT. Andere opmerkelijke bedrijven die seriële verwervers zijn, zijn onder meer Colony, CyrusOne, GDS, Digital Bridge/DataBank, Iron Mountain, NTT, GI Partners, Carter Validus en Keppel.

Naast de QTS-acquisitie heeft Synergy gegevens over vijf andere lopende deals met een waarde van meer dan 500 miljoen dollar plus een aanzienlijk aantal kleinere transacties.

"Gezien de explosie in de hoeveelheid gegevens die wordt gegenereerd en moet worden verwerkt, samen met de aanhoudende hausse in zowel de enterprise- als de cloudmarkten, is het geen verrassing dat datacenters zo'n hot ticket zijn geweest in de M&A-arena", zei John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “De datacenter- en colocatiemarkt is door de jaren heen voortdurend in ontwikkeling geweest en dit zal zo blijven. De bijna onuitputtelijke vraag naar datacentercapaciteit heeft geleid tot een drive om nieuwe bronnen van kapitaalfinanciering te vinden en er is nog steeds een lange lijst van bereidwillige investeerders.”

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter