PyraCloud van SoftwareONE geeft grip op software en services

Sven Lap, SoftwareONE

PyraCloud van SoftwareONE geeft grip op software en services

Vincent van den Bout, SoftwareONE

PyraCloud van SoftwareONE geeft grip op software en services

SoftwareONE kantoor Amsterdam

PyraCloud van SoftwareONE geeft grip op software en services

Sven Lap, SoftwareONE

18-06-2021 | door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski
Deel dit artikel:

PyraCloud van SoftwareONE geeft grip op software en services

Het bestaat al zo'n tien jaar, maar het digitale platform PyraCloud van SoftwareONE blijft maar groeien. Met PyraCloud, dat SoftwareONE volledig 'in-house' ontwikkelde, hebben organisaties een compleet overzicht van het software- en cloudportfolio in de gehéle bedrijfsvoering. “Gebruikers maximaliseren de waarde van hun software-investeringen, voorkomen onnodige uitgaven en verbeteren hun compliancy”, vertellen Vincent van den Bout en Sven Lap van SoftwareONE Nederland.

Het PyraCloud-platform bevat tools voor software asset management (SAM) en Software Lifecycle Management (SLM), waarmee organisaties eenvoudig kunnen nagaan welke software op welke (virtuele) devices staat geïnstalleerd. Volgens Sven Lap, die zich als Platform Engagement Lead bij SoftwareONE Nederland bezighoudt met zowel de verdere ontwikkeling als de adoptie van PyraCloud, is dat hard nodig. “Nog lang niet alle organisaties beschikken over een SAM-tooling, die onder meer inzicht geeft in de rechtmatigheid of 'compliancy' van softwaregebruik. Terwijl bedrijven en andere eindgebruikers steeds meer applicaties hebben draaien. Vooral de toename van het aantal applicaties in de cloud heeft het softwareportfolio van de gemiddelde Nederlandse organisatie (veel) complexer gemaakt.”

PyraCloud begon zo'n tien jaar geleden als een 'entitlement platform', een online platform dat eenvoudig inzicht gaf in de Microsoft-contracten en -licenties die klanten aanschaften via SoftwareONE zelf. “Zij konden precies zien welke Microsoft-contracten ze hadden, wat ze hadden gekocht voor hoeveel medewerkers, en wat ze dus mochten gebruiken”, verduidelijkt Lap. “De jaren erna hebben we PyraCloud uitgebreid tot een platform waarop ook de producten van (meer dan tienduizend) andere vendoren kunnen worden aangeschaft – traditioneel een belangrijk onderdeel van het aanbod van SoftwareONE – en waarop gebruikers bovendien heel overzichtelijk zien wat ze al hebben gekocht. Organisaties zien waar ze recht op hebben.”

Waardevol

Die informatie is buitengewoon waardevol, vindt Lap. “Je ziet in één oogopslag hoe je 'inventory' ervoor staat. Beschik je over een Microsoft-contract dat recht geeft op de installatie van een applicatie op honderd devices, maar de app is maar tachtig keer geïnstalleerd, dan beschik je over teveel licenties en verspil je geld. Omgekeerd: heb je die applicatie tweehonderd keer geïnstalleerd, dan ben je juist 'incompliant'. PyraCloud is een SLM-tooling waarmee organisaties in combinatie met een SAM-tool effectief en gemakkelijk optimalisaties kunnen doorvoeren.”

Vooral door het toegenomen cloud computing groeit het gevaar van 'overcompliancy'. Lap: “In 2016 hebben we de functionaliteit 'Cloud Spend Management' toegevoegd aan het platform. Een kenmerk van de cloud en zeker van traditionele services als Azure en AWS, is dat je vrijwel nooit over te weinig subscriptions beschikt bent, maar wel eenvoudig over teveel. Het komt voor dat bedrijven met honderd subscriptions er maar zes uitgeven. Of servers die veel te ruim worden ingericht, waarmee veel teveel kosten gemaakt worden. PyraCloud heeft momenteel koppelingen met de API's van Microsoft en AWS, zodat de multi-cloud consumptie in het platform geladen wordt. Zo maakt het een hele bedrijfsomgeving inzichtelijk en kunnen processen worden geoptimaliseerd en verbeterd.”

'Single Pane of Glass'

Volgens Director Operations Vincent van den Bout heeft SoftwareONE goed naar z'n klanten geluisterd. “We hebben wereldwijd zo'n 150 mensen aan PyraCloud werken en die voortdurend bezig zijn met de specifieke behoeftes van organisaties. Hun probleem is: veel leveranciers bieden een eigen portal aan en vooral grotere organisaties hebben daarom inmiddels talloze portals tot hun beschikking. Dat is bijna niet meer bij te houden. Met PyraCloud hebben organisaties één 'Single Pane of Glass': het platform is voor organisaties dé centrale plek voor softwarebeheer, waar ze hun entitlements kunnen inzien, hun inventarisatie kunnen raadplegen en hun consumptie kunnen managen. Om een einde te maken aan de wirwar van portals die in de markt is ontstaan, bieden wij één centraal punt waar een klant alle nodige informatie vindt: alle inzichten over software-uitgaven, geïnstalleerde software en cloudconsumptie.”

Als gezegd: het mooie van het platform is dat klanten er niet alleen zien wat ze bij SoftwareONE hebben aangeschaft, maar ook aankopen bij andere softwareleveranciers. Van den Bout: “Al die informatie kunnen gebruikers zelf toevoegen aan het platform, om het verder te 'verrijken'.” Sven Lap wijst erop dat het bij veel organisaties 'wringt' met het contract- en entitlement management. “Ik hoor nog dagelijks van organisaties dat licentie- en contractinformatie – en dat is écht bedrijfskritische informatie – in een spreadsheet worden opgeslagen en beheerd door slechts één persoon. Raakt zo'n bestand kwijt of de betreffende medewerker treedt uit dienst en wordt niet opgevolgd, dan weet je niet meer wat je hebt, waar je recht op hebt, wanneer contracten aflopen, wanneer je op tijd een verlenging of beëindiging inzet, enzovoorts.”

FinOps

PyraCloud is gecertificeerd voor FinOps, de wat onlogische afkorting voor cloud financial management. “Van FinOps gaan we nog veel horen”, aldus Van den Bout. “Organisaties willen zoveel mogelijk winst halen uit hun software-investeringen, daar gaat FinOps over.” Volgens Lap is FinOps geënt op de cloud, maar hij ziet het breder. “Het laat zien wat het applicatiegebruik per afdeling kost en maakt zo de uitgaven van een hele organisatie voorspelbaar. Met FinOps en ons PyraCloud-platform kunnen bedrijven het applicatiegebruik continue optimaliseren. PyraCloud verklaart gecompliceerde cloudfacturen, waarvan financiële mensen soms geen idee hebben wat het inhoudt en wie ervoor verantwoordelijk is. PyraCloud biedt een complete catalogus zien, inclusief prijzen. Het platform maakt inzichtelijk welke offertes zijn verstuurd, waar nog goedkeuring op moet komen en wat de aankoopgeschiedenis is. Door alle aankopen en kosten te combineren, creëert een organisatie overzichten die voor financieel management buitengewoon interessant zijn.”

Er zijn genoeg organisaties die honderd keer per maand een bestelling bij ons plaatsen. “Haal dan alle relevante informatie nog maar eens uit je mailbox”, bedoelt Sven Lap. “Neem Tata Steel, een PyraCloud-gebruiker die onder meer erg tevreden is over de rapportagefunctie. Het internationale staalconcern ziet razendsnel over welke licenties en functies het wereldwijd beschikt, wat de orderhistorie is en welke facturen nog open staan. Loopt een contract af, dan krijgen ze bovendien automatisch een notificatie.” Volgens Vincent van den Bout willen klanten van SoftwareONE gewoon snel en makkelijk software bestellen. “Klanten hebben met PyraCloud een complete catalogus met alle denkbare titels, en kunnen direct bestellingen plaatsen. Zo makkelijk als een kroket uit de muur.”

Door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Software