Europees Hof: Belgische toezichthouder mag ondanks Iers hoofdkantoor optreden tegen Facebook

16-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Europees Hof: Belgische toezichthouder mag ondanks Iers hoofdkantoor optreden tegen Facebook

Het feit dat het Europese hoofdkantoor van Facebook in Ierland is gevestigd, betekent niet dat alleen de Ierse privacytoezichthouder mag optreden tegen Facebook. Dit oordeelt Hof van Justitie van de Europese Unie. De uitspraak maakt de weg vrij voor de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) om zijn zaak tegen Facebook voort te zetten.

De uitspraak is gedaan in een zaak die de GBA in 2015 tegen Facebook aanspande. De zaak draait om het verzamelen van gegevens van Belgische gebruikers, ook als zij niet over een Facebook-account beschikken. De GBA eist dat Facebook met deze werkwijze stopt. Facebook stelde echter dat de GBA niet bevoegd is hierover te oordelen en alleen de Ierse toezichthouder het bedrijf mag controleren. Het Hof van Justitie van de Europese Unie gaat hier echter niet in mee.

Met de uitspraak is de weg vrij voor de GBA om zijn zaak tegen Facebook voort te zetten. De zaak kan binnen de hele Europese Unie (EU) gevolgen hebben voor de werkwijze van het Amerikaanse social media-bedrijf en andere bedrijven. Net als het hoofdkantoor van Facebook zijn ook de hoofdkantoren van veel andere techbedrijven in Ierland gevestigd.

Terug naar nieuws overzicht