Gartner voorziet forse toename van ontwikkeling van techproducten buiten IT om

16-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner voorziet forse toename van ontwikkeling van techproducten buiten IT om

80% van de technologieproducten en -diensten worden in 2024 ontwikkeld door mensen die geen technologieprofessional zijn. Op dit moment wordt 36% van het formele IT-budget uitgegeven door professionals buiten de IT-afdeling.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner. "De digitale business wordt als teamsport behandeld door CEO's en is niet langer uitsluitend het domein van de IT-afdeling", aldus Rajesh Kandaswamy, distinguished research vice president bij Gartner. "Groei in digitale data, low-code developmenttools en kunstmatige intelligentie (AI)-ondersteunde ontwikkelingen zijn enkele van de vele factoren die de ontwikkeling van technologie democratiseert buiten IT-professionals."

Pandemie versterkt de trend

De verwevenheid van technologie in alle vormen van business en onder consumenten zorgt voor een vraag naar producten en diensten buiten de IT-afdeling om. Deze kopers passen niet altijd netjes in het aanbod van traditionele providers. De trend is versterkt door de COVID-19 pandemie, waardoor zowel de hoeveelheid als het soort use cases voor technologie is gegroeid. Gartner verwacht dat in 2023 zo'n 30 miljard dollar omzet wordt gegenereerd door producten en diensten die vooraf aan de pandemie niet bestonden.

Analisten van Gartner stellen dat een snelle uitbreiding van clouddiensten, digitale business-initiatieven en remote diensten de deuren openen voor nieuwe integratie- en optimalisatiemogelijkheden.

Barrières weggenomen

COVID-19 nam ook barrières weg voor professionals buiten de IT-afdeling om een technologie-gebaseerde oplossing te leveren. Het gaf iedereen die kon helpen bij het opvangen van nieuwe behoeftes door de pandemie een ingang. Het gaat hierbij om niet-technologische professionals binnen de business, die ook wel 'business technologists' worden genoemd. Denk echter ook aan citizen developers, datawetenschappers en AI-systemen die software creëren.

Technologieproviders betreden steeds vaker markten die gerelateerd zijn aan niet-technologieproviders, of gaan rechtstreeks de concurrentie met hen aan. Denk hierbij aan innovatieve bedrijven die actief zijn in de financiële dienstverlening of retailsector. Deze laatste groep creëert vaker en met meer ambitie IT-gedreven oplossingen nu bedrijven hun digitale transformatie-initiatieven doorzetten. Gartner verwacht dat non-techbedrijven de komende twaalf maanden verschillende grote aankondigingen gaan doen.

"De beschikbaarheid van business technologists zorgt voor nieuwe bronnen van innovatie en vermogen om werk te verzetten. Technologie en service providers moeten het sourcen van ideeën en ontwikkelen van technologie dan ook uitbreiden naar nieuwe communities, ongeacht of deze zijn gebaseerd op citizen development, eigen klantcommunities of andere bronnen", aldus Kandaswamy.

Terug naar nieuws overzicht
Gartner