Fujitsu-technologie maakt live-evenementen toegankelijk voor meer toeschouwers

17-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Fujitsu-technologie maakt live-evenementen toegankelijk voor meer toeschouwers

Door Fujitsu's Quantum-Inspired Optimization Services (QIOS) Digital Annealer kunnen tot zestig procent meer fans onder veilige omstandigheden live (sport)evenementen bijwonen. Door de technologie kunnen - wanneer de coronaregelgeving dit toelaat - niet alleen meer bezoekers naar het stadion komen, maar kunnen grote sportclubs en andere evenementen in stadions ook hogere inkomsten genereren. Het precieze percentage varieert naar gelang de plaatselijke afstandseisen.

De technologie wordt getest door clubs in de Bundesliga, de hoogste Duitse voetbalcompetitie. Ook het wereldberoemde racecircuit van Nürburgring is na verschillende experimenten overtuigd van de efficiëntie van het systeem. Op de Nürburgring geldt een ander reglement waarbij naar verwachting met de Fujitsu Digital Annealer tot dertig procent meer toeschouwers aanwezig kunnen zijn. Mirco Markfort, CEO van de Nürburgring, zegt: "Tests tonen aan dat wij bij testevenementen een dertig tot veertig procent hogere bezetting per tribune kunnen hebben dan nu het geval is. Als we de Digital Annealer aan ons ticketsysteem kunnen koppelen, gaan we dit in de toekomst zeker gebruiken.”

Snel de efficiëntste stoelindeling

Door corona kunnen bezoekers van evenementen alleen tickets in blokken van verschillende grootte kopen. Daarbij worden twee zitplaatsen naast elkaar van andere plekken gescheiden met een buffer van lege plaatsen om zo een veilige afstand met andere bezoekers te bewaren. Met de Digital Annealer kunnen organisatoren van evenementen snel de meest efficiënte stoelindelingen berekenen, naar behoeften van de toeschouwers én in lijn met de coronamaatregelen. De Digital Annealer maakt gebruik van kwantumcomputers om zogenaamde "combinatorische optimalisatie"-berekeningen uit te voeren - waarbij uit een groot aantal keuzemogelijkheden de best mogelijke uitkomst wordt gekozen.

Joern Nitschmann, hoofd Productie en Automotive bij Fujitsu Centraal-Europa, zegt: “Door social distancing is het aantal beschikbare kaartjes bij evenementen natuurlijk beperkt maar de QIOS-oplossing zorgt voor de juiste afstand en indeling waardoor er meer mensen op een veilige manier toegelaten kunnen worden tot de evenementen die ze zo hebben gemist.”

Terug naar nieuws overzicht