Redactie - 17 juni 2021

Lenovo breidt partnerschap met Leibniz Supercomputing Center uit

Lenovo breidt partnerschap met Leibniz Supercomputing Center uit image

Lenovo Infrastructure Solutions Group, Intel en het Leibniz Supercomputing Centre (LRZ) van de Beierse Academie voor Wetenschappen en Geesteswetenschappen, kondigen fase 2 aan van de SuperMUC-NG supercomputer van LRZ. Het systeem zal geïntegreerde oplossingen met hoge prestaties leveren aan de gebruikersgemeenschap van het LRZ. Er wordt gebruik gemaakt van AI om geavanceerde simulaties, modellering en data-analyse uit te voeren die het onderzoek versnellen om de grootste uitdagingen van de mensheid te helpen oplossen.

Met financiering van de Vrijstaat Beieren en de Duitse federale ministeries van Onderwijs en Onderzoek wordt SuperMUC-NG, onderdeel van het Gauss Centre for Supercomputing (GCS), in fase 2 uitgebreid tot één van de snelste, meest energie-efficiënte supercomputers ter wereld.

AI maakt geïntegreerde oplossingen mogelijk

Sinds SuperMUC-NG fase 1 van start is gegaan, werd de supercomputer niet alleen gebruikt voor traditionele simulatie en modellering, maar ook voor het automatiseren van beeld- en patroonherkenning bij planeetobservaties, klimaatgegevens van satellieten, medische beelden en gezondheidsdossiers en datademografie. Gezien het succesvolle gebruik van SuperMUC-NG in deze projecten is de vraag naar krachtige data-analyse, machine learning en snelle geheugenprestaties verder toegenomen.

Om aan deze vraag te voldoen en onderzoekers te ondersteunen, wordt SuperMUC-NG nu uitgebreid met de volgende generatie Intel Xeon Scalable-processoren (codenaam Sapphire Rapids) en Intel's aankomende HPC GPU's op basis van de Xe HPC-architectuur, codenaam "Ponte Vecchio".

Fase 2 past ook gedistribueerde asynchrone objectopslag (DAOS) toe, waarbij gebruik wordt gemaakt van 3e generatie Intel Xeon Scalable-processoren (codenaam "Ice Lake"), geïntegreerd in Lenovo's ThinkSystem SR630 V2-platform. DAOS biedt 1 petabyte aan dataopslag en zal een snelle doorvoer van grote datavolumes mogelijk maken. De systeemarchitectuur levert zeer schaalbare, compute- en data-intensieve workloads en AI-toepassingen. Over het geheel genomen zullen de SuperMUC-NG fase 2 computernodes vier keer hogere prestaties per watt (High Performance Linpack) leveren dan fase 1.

"Het Leibniz Supercomputing Centre is al lang een belangrijke innovatiepartner voor zowel Lenovo als Intel. Fase 2 is een opwindende kans om onze expertise te delen in wat Lenovo 'Exascale for Everyscale' noemt - oplossingen die gebruikmaken van geavanceerde exascale-technologieën in elk formaat van cluster - en onderzoekers te voorzien van de specialistische middelen die nodig zijn om projecten te versnellen," legt Scott Tease, Vice President, HPC and AI, Lenovo Infrastructure Solutions Group, uit. "Door de implementatie van onze Neptune™ warmwaterkoeling en een slimmer geïntegreerd systeem voor AI en deep learning kan LRZ nog vele jaren een thought leader blijven op het gebied van geavanceerde technologieën en nieuwe standaarden zetten voor onderzoek en ontwikkeling."

Zorgen voor een duurzame aanpak

De verbeteringen die in fase 2 zijn doorgevoerd, zorgen ervoor dat SuperMUC-NG nu in staat is om extra taken uit te voeren op een manier die zo energiezuinig mogelijk is. De sleutel daartoe is de integratie van 240 Intel-computernodes in Lenovo's ThinkSystem SD650 die gebruik maken van Neptune™ warmwaterkoeling en via een supersnel netwerk met het DAOS-opslagsysteem zijn verbonden. De innovatieve Neptune™-technologie voor directe waterkoeling van Lenovo verwijdert ongeveer 90% van de warmte uit het computersysteem, waardoor het totale energieverbruik daalt, de algemene efficiëntie aanzienlijk toeneemt en de processoren uiteindelijk optimaal kunnen presteren.

Bovendien worden de componenten voor SuperMUC-NG fase 2 in Europa geproduceerd, in de nieuwe speciale productiefaciliteit van Lenovo in Hongarije. Dit helpt de ecologische voetafdruk van de toeleveringsketen van het project verder te verbeteren.

"Het leveren van middelen en diensten die onderzoekers in staat stellen om hun projecten te versnellen, staat centraal in alles wat we doen bij LRZ", zegt prof. dr. Dieter Kranzlmüller, directeur van het LRZ. "Ons werk met Lenovo en andere partners om geavanceerde AI-mogelijkheden in deze volgende fase te integreren, zal het centrum helpen dit beter te bereiken en er voor zorgen dat onderzoekers krijgen wat ze nodig hebben om uit te blinken in hun wetenschappelijke vakgebieden. En dat niet alleen, met de warmwaterkoelingstechnologie van Lenovo zijn we in staat om deze verbeteringen te leveren op een manier die zo duurzaam en energiezuinig mogelijk is."

Fase 2 gaat van start

LRZ zal het DAOS-opslagsysteem in het laatste kwartaal van 2021 ontvangen, het computersysteem volgt in het 2e kwartaal van 2022. Het LRZ-team bereidt hun gebruikersgemeenschap voor op de verbeteringen van fase 2 door ondersteuning en consultaties aan te bieden voor het aanpassen en optimaliseren van codes en AI-algoritmen. Onderzoekers krijgen toegang tot GPU-systemen die gespecialiseerd zijn in AI-toepassingen. Het LRZ trainingsprogramma biedt ook een breed scala aan machine- en deep learning-cursussen, waarmee gebruikers worden opgeleid in hoe ze bestaande algoritmes kunnen aanpassen of hun eigen algoritmes kunnen ontwikkelen en trainen.

SuperMUC-NG staat momenteel op de 15e plaats in de Top 500 van supercomputers in de wereld.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!