Marktpositie Apple onderzocht door Duitse toezichthouder

22-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Marktpositie Apple onderzocht door Duitse toezichthouder

De Duitse Bundeskartellamt start een onderzoek naar Apple. De toezichthouder onderzoekt of het Amerikaanse techbedrijf met de iPhone en het besturingssysteem iOS een dominante marktpositie in handen heeft. De nadruk ligt hierbij op de werking met de App Store, de appwinkel op het iOS-platform.

De Bundeskartellamt wil onder meer de technologische en financiële middelen van Apple in kaart brengen. Ook wordt gekeken naar welke data voor Apple toegankelijk zijn. Onderzocht wordt in welke mate Apple via zijn marktpositie invloed kan uitoefenen op de activiteiten van derde partijen.

Klachten uit media- en reclamesector

Ook overweegt de toezichthouder procedures tegen Apple naar aanleiding van klachten uit de media- en reclamesector. Het gaat hierbij specifiek om maatregelen tegen tracking die de manier waarop adverteerders gebruikers kunnen volgen beïnvloeden. Apple stelt dat deze maatregelen de privacy van gebruikers waarborgen. Onder meer adverteerders zien de wijzigingen als een belangrijk obstakel voor hun verdienmodel.

Daarnaast is een klacht binnengekomen over de exclusieve installatie van bepaalde software op het iOS-platform.

'Banen- en innovatiemotor'

Apple kan zich niet vinden in de kritiek en noemt de App Store juist banen- en innovatiemotor. De 'appeconomie' rondom iOS zou alleen in Duitsland al zo'n 250.000 banen opleveren.

Terug naar nieuws overzicht
Software