John McAfee overleden in gevangenis

John McAfee tijdens Def Con 2014

23-06-2021 | door: Redactie

John McAfee overleden in gevangenis

Voormalig tech ondernemer John McAfee is overleden in zijn Spaanse cel in de gevangenis van Sant Esteve Sesrovires. De Amerikaanse autoriteiten vroegen om uitlevering vanwege mogelijke belastingfraude. Ook werd hij verdacht van dubieuze adviespraktijken in de handel in cryptogeld.

John McAfee (Cinderford, Engeland, 18 september 1945 – Barcelona (Spanje), 23 juni 2021) was een softwareontwikkelaar en de oprichter van het computer- en netwerkbeveiligingsbedrijf McAfee.

McAfee groeide op in Roanoke in de Amerikaanse staat Virginia. In 1967 behaalde hij zijn bachelorgraad in de wiskunde aan Roanoke College. In 1981 richtte hij Interpath Inc. op, dat 's werelds eerste commerciële spraakherkenningssysteem ontwikkelde. Verder werkte McAfee als programmeur voor NASA (1968-1970) en voor verschillende grote technologiebedrijven.

Toen hij in de jaren tachtig bij Lockheed werkte, werd zijn computer besmet met het computervirus Brain en begon hij software te ontwikkelen om virussen te bestrijden. Hij was de eerste die antivirussoftware verspreidde volgens de sharewaremethode. In 1987 verliet hij Lockheed en begon hij het bedrijf McAfee Associates, aanvankelijk vanuit zijn huis in Santa Clara in Californië. Al snel werd het bedrijf marktleider in de bedrijfstak. De naam van het bedrijf werd later veranderd in Network Associates; zeven jaar later werd de naam weer McAfee. Het bedrijf is nog steeds actief in het ontwikkelen van antivirussoftware. John McAfee nam in 1994 afscheid van zijn bedrijf en liet zich sindsdien via publieke kanalen negatief uit over zijn voormalige bedrijf. Nadien was hij werkzaam als yogaleraar en schreef hij enkele boeken over het onderwerp.

McAfee, sinds 2008 woonachtig in Belize, schreef in september 2012 dat hij een harem had en beweerde dat een van de vrouwen een moordenares was. Een buurman beklaagde zich er bij de autoriteiten over dat McAfees lijfwachten 's avonds gewapend over het strand liepen en dat zijn honden mensen aanvielen. Nadat in november 2012 vier van zijn honden waren vergiftigd, wees McAfee niet zijn buurman maar de regering van Belize als schuldige aan. Een paar dagen later werd zijn buurman doodgeschoten gevonden in diens huis. McAfee ontkende elke betrokkenheid en beschuldigde de politie ervan hem in de val te willen laten lopen, geld afhandig te maken of om te brengen

Begin december 2012 werd hij in Guatemala gearresteerd omdat hij illegaal het land zou zijn binnengekomen. In 2020 werd McAfee in Barcelona opnieuw gearresteerd en in bewaring gesteld. Hij overleed kort nadat de Spaanse justitie hem wilde uitleveren aan de VS.

Foto: Wikipedia, John McAfee speaks out at Def Con 2014 (Creative Commons licentie)

Bron: Wikipedia

Terug naar nieuws overzicht
Software