Consumentenorganisaties dienen schadeclaim van 1,5 miljard euro in bij TikTok

24-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Consumentenorganisaties dienen schadeclaim van 1,5 miljard euro in bij TikTok

TikTok verzamelt en verhandelt op onrechtmatige basis gegevens van Nederlandse kinderen. De organisatie schendt hiermee de privacy van kinderen, stellen Stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond. De organisaties sturen ByteDance, het Chinese bedrijf achter TikTok, een claim van 1,5 miljard euro.

"Het populaire platform TikTok houdt kinderen die de app gebruiken nauwlettend in de gaten en verzamelt al jarenlang illegaal gegevens van hen. Het gaat dan onder meer om profielinformatie, video’s, foto’s, locatiegegevens en alles wat het kind doet op de app (zoals waar het kind naar kijkt, hoelang en wat het leuk vindt). Ook stuurt het bedrijf gegevens naar het buitenland zonder dat duidelijk is of de gegevens daar veilig worden bewaard", schrijft de Consumentenbond op zijn website.

Gerichte advertenties

Naar schatting verzamelde TikTok de afgelopen jaren persoonsgegevens van zo'n 1,2 tot 1,6 miljoen kinderen. Deze data zou het bedrijf gebruiken om winst te realiseren via de verkoop van gerichte advertenties.

Stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond eisen dat TikTok verzamelde gegevens verwijdert en zich voortaan aan de wet houdt. De partijen dreigen met een gang naar de rechter indien ByteDance niet ingaat op de eisen. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "De handelwijze van TikTok is pure uitbuiting. Het bedrijf verdient honderden miljoenen per jaar over de rug van kinderen. En dat terwijl de privacywet juist voorschrijft dat kinderen extra beschermd zouden moeten worden. Maar daar heeft TikTok lak aan. Het verzamelt stiekem toch allerlei privé-gegevens van kinderen en gebruikt die voor advertenties, waar het bakken met geld mee verdient. TikTok heeft kinderen tot een product gemaakt."

Terug naar nieuws overzicht