Tweede Kamer wil dat Amber Alert onder zelfde naam operationeel blijft

24-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Tweede Kamer wil dat Amber Alert onder zelfde naam operationeel blijft

De Tweede Kamer wil dat Amber Alert onder dezelfde naam operationeel blijft. Indien dat niet het geval en wordt overgestapt op meldingen via Burgernet vreest de Tweede Kamer dat dit de opsporing van vermist en ontvoerde kinderen moeilijker wordt.

De politie besloot begin april per 22 juli te stoppen met Amber Alert. Meldingen van vermiste en ontvoerde kinderen worden vanaf deze datum verspreid via Burgernet. Dit is een lokaal waarschuwingssysteem waarmee burgers kunnen worden gewaarschuwd. Minister Fred Grapperhaus van Veiligheid en Justitie wees er onlangs nog op dat de politie dankzij de overstap meer controle heeft over waarschuwingssystemen. Ook zou Burgernet goedkoper zijn dan Ambert Alert, terwijl de kwaliteit van de opsporing van vermiste kinderen niet wordt beïnvloed.

Joost Eerdmans, Kamerlid voor JA'21, is daar echter niet gerust op. Eerdmans diende een motie in om het contract voor Amber Alert tussen de politie en het bedrijf Netpresenter te verlengen. Deze motie wordt gesteund door een ruime meerderheid van het parlement. Het bedrijf moet samen met de politie voor 1 oktober een constructie bedenken waarmee de voordelen van Amber Alert behouden blijft onder dezelfde naam. De motie krijgt steun van VVD, D66, PvdA, SP en Denk.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Overheid