Gartner: CFO's voorzien hogere technologie-investeringen

29-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: CFO's voorzien hogere technologie-investeringen

CFO's verwachten meer te investeren in technologie. 82% wil zijn investeringen in digitale mogelijkheden in het fiscale jaar 2021 verhogen ten opzichte van het voorgaande fiscale jaar. 70% wil meer investeren in IT.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder 115 CFO's tussen juli en december 2020. "Naarmate COVID-19 lockdowns werden ingevoerd probeerden veel financiële organisaties zoveel mogelijk processen te digitaliseren om naar een virtuele werkomgeving te bewegen", aldus Alejandra Lozada, senior director analyst voor de Gartner Finance practice. "CFO's kijken ook naar technologie als onderscheidende factor die het prestatieverschil tussen hun business en die van hun concurrenten vergroot."

Duidelijke taal en visie nodig

"Hoewel CFO's van plan zijn hun digitale investeringen te vergroten (zie figuur 1), toont ons onderzoek ook aan dat zij minder duidelijk voor ogen hebben dat digitale business omvat en welke technologieën de meest significante impact hebben op hun business. Dit kan een uitdaging zijn", zegt Lozada. "CFO's hebben een duidelijke digitaliseringstaal en visie nodig om hun teams op de belangrijkste investeringen te focussen en initiatieven die vereist zijn voor het versnellen van transformatie. Deze duidelijkheid is nodig voor coherente technologie-investeringen die elkaar versterken."

gartner-ceo-senior-business-executive-survey-06-2021.png

Aanbevelingen

Experts van Gartner doen drie aanbevelingen voor CFO's die hun digitale stappen voor de komende drie jaar plannen:

  • Zorg voor gebalanceerde investeringen in technologie: Het technologieportfolio moet technologische kansen die op de lange termijn waarde creëren voor de business combineren met eenvoudige, minder complexe initiatieven met een kortere terugverdientijd.
  • Selecteer technologieën op basis van de behoefte van de financiële afdeling: In plaats van het selecteren van technologieën op basis van markttrends kunnen CFO's starten met het definiëren van hun zakelijke en financiële doelstellingen. En vervolgens technologieën zoeken die hen ondersteunen in het realiseren van deze doelstellingen.
  • Betrek vroegtijdig belanghebbenden: Beperkt zicht op de bredere IT-activiteiten van organisaties leidt tot overlap en conflicten met andere afdelingen. CFO's kunnen dit voorkomen door te overleggen met andere afdelingen en de centrale IT-afdeling bij iedere stap van de technologieroadmap. Een bijkomend voordeel is de buy-in in latere fases.

Meer informatie is hier beschikbaar. Klanten van Gartner kunnen ook hier terecht voor meer informatie.

Terug naar nieuws overzicht
Gartner