Wouter Hoeffnagel - 29 juni 2021

Rechter VS verwerpt aanklachten over dominante marktpositie Facebook

Rechter VS verwerpt aanklachten over dominante marktpositie Facebook image

Een Amerikaanse rechter verwerpt twee aanklachten die stellen dat Facebook te veel marktmacht heeft. Het gaat om een aanklacht van de Federal Trade Commission (FTC) en een reeks Amerikaanse staten. De FTC mag zijn aanklacht wijzigen van de rechter, maar de staten niet.

Beide partijen stelden dat Facebook door zijn dominante marktpositie een monopolie in handen heeft. De FTC en staten willen daarom dat Facebook zowel Instagram als WhatsApp afstoten. Beide werden na overnames in respectievelijk 2012 en 2014 onderdeel van Facebook.

Onvoldoende onderbouwd

De rechter oordeelt echter dat de FTC onvoldoende aantoont dat Facebook zijn dominante marktpositie heeft gebruikt op de markt voor persoonlijke sociale netwerkdiensten. De FTC geeft volgens de rechter onvoldoende argumentatie voor dit punt. De dienst mag zijn aanklacht wijzigen om dit beter te onderbouwen en krijgt hiervoor een maand de tijd.

Het oordeel van de rechter is op de aandelenbeurs goed ontvangen. De marktwaarde van Facebook doorbrak na bekendwording de grens van 1 biljoen dollar, een mijlpaal die in de techsector eerder alleen werd behaald door Amazon, Apple, Google en Microsoft.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!