Gartner: Overheden geven volgend jaar bijna kwart meer uit aan IoT endpoints en communicatie

04-07-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Overheden geven volgend jaar bijna kwart meer uit aan IoT endpoints en communicatie

De markt voor Internet of Things endpoints en communicatie gericht op overheden is in 2022 21,3 miljard dollar waard, voorspelt Gartner. Dit is een stijging van 22% van de 17,5 miljard dollar waar de markt naar verwachting dit jaar goed voor is.

"Lokale overheden wereldwijd maken in toenemende mate gebruik van IoT-technologie om hun infrastructuur en assets effectiever te monitoren en de veiligheid en leefomgeving van burgers te verbeteren. Denk hierbij aan de verspreiding van COVID-19 en controleren van de naleving van quarantaineregels", aldus Kay Sharpington, senior principal analyst bij Gartner. "Daarnaast draagt de dalende kosten van apparaten bij aan de financiële haalbaarheid van projecten waarbij outdoor surveillancecamera's en stedelijke tracking assets worden ingezet."

Outdoor surveillancecamera's

Van de wereldwijde bestedingen is 50% gericht op outdoor surveillancecamera's, die worden ingezet voor het verbeteren van de publieke gezondheid en openbare veiligheid.

gartner-overheid-iot-07-2021.png

"De rol van camera's is het afgelopen jaar gegroeid naar het controleren van social distancing en dragen van maskers met het oog op het beheersen van de COVID-19 pandemie. Evenals een groter gebruik voor contactloze parkeeroplossingen", aldus Sharpington. "Hun omarming neemt in verschillende regio's met verschillende tempo's toe door variërende privacyregelgeving in landen. De Chinese overheid kent bijvoorbeeld niet dezelfde beperkingen als in West-Europa en Noord-Amerika, wat een in belangrijke mate bijdraagt aan het groeiende gebruik van camera's die geavanceerde beeldherkenning en video-analysetechnieken omvatten."

5G is dankzij zijn hoge datasnelheid zeer geschikt voor videotoepassingen. Gartner schat dat outdoor surveillancecamera's in 2022 goed zijn voor 75% van alle overheidsuitgaven aan 5G-verbindingen. Daarnaast verwacht Gartner dat overheden 39% van de endpoints verscheept wordt met een low-power wide-area (LPWA) interface in 2022. Dit percentage lag in 2020 op 26%. LPWA maakt WAN en mobiele connectiviteit mogelijk tegen aanzienlijk lagere prijzen dan traditionele cellulaire machine-to-machine netwerken. Zo wijst Gartner onder meer op de lange levensduur, waardoor apparaten goed geschikt zijn voor stedelijke toepassingen die lage eisen stellen aan bandbreedte.

Terug naar nieuws overzicht