Wouter Hoeffnagel - 06 juli 2021

Zelfscan helpt weerbaarheid industriële controlesystemen vergroten

Zelfscan helpt weerbaarheid industriële controlesystemen vergroten image

Een interactieve zelfscan biedt Nederlandse organisaties met ICS-SCADA-systemen handvatten in het weerbaarder maken van deze systemen. De check biedt organisaties een praktische tool om invulling te geven aan de oproep uit het jaarlijkse Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) rapport om de cyberweerbaarheid te vergroten

De zelfscan is ontwikkeld door een publiek-private samenwerking tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Digital Trust Center (DTC), Deloitte, VNG-IBD, Novel-T, NCSC, Siemens, ASML, Accenture en de Cybersecurity Alliantie, die belangen behartigt op het gebied van cyberveiligheid in operationele techniek (OT). Het samenwerkingscollectief presenteert de tool aan Hester Somsen, plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en aan Jos de Groot, directeur van de Directie Digitale Economie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Weerbaarheid industriële controlesystemen

In het recent gepubliceerde jaarlijkse Cybersecuritybeeld Nederland rapport stond deze editie opnieuw de kwetsbaarheid van de Nederlandse digitale infrastructuur centraal staat. De check biedt organisaties een praktische tool om invulling te geven aan de oproep uit het CSBN om de cyberweerbaarheid te vergroten. Met de Security Check Procesautomatisering kunnen organisaties snel in kaart brengen waar mogelijke risico’s zitten, maar ook welke beschermingsmaatregelen zij hiertegen kunnen nemen. De security check, die ook zonder technische of IT-kennis kan worden gebruikt, biedt organisaties een praktisch hulpmiddel om hun cyberweerbaarheid te vergroten.

De tool is ontwikkeld door een publiek-private samenwerking. Dit ICS-samenwerkingsverband is eind 2019 ontstaan uit de werkgroep ICS Security binnen de Cybersecurity Alliantie. De samenwerking helpt zowel vitale als niet-vitale organisaties van iedere omvang, zowel privaat als publiek, belangeloos bij het vergroten van de bewustwording. De partijen bieden concrete, toepasbare oplossingen waarmee de cyberweerbaarheid van hun industriële controlesystemen kan worden verbeterd. 

De Security Check Procesautomatisering is beschikbaar via de website van het DTC. In september worden de eerste bevindingen rondom de inzet van de tool gepresenteerd door de ICS-alliantie tijdens de jaarlijkse cybersecurity conferentie ONE in Den Haag.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!