Onderzoek: Strategischere kijk op IT door COVID-19 pandemie

07-07-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Onderzoek: Strategischere kijk op IT door COVID-19 pandemie

COVID-19 zorgt ervoor dat er strategischer wordt gekeken naar IT in hun organisaties, meldt 70% van de organisaties in een onderzoek van Nutanix. Deze door COVID-19 aangestuurde verandering noemt Nutanix opmerkelijk, aangezien de publieke sector doorgaans worstelt met IT-modernisering.

Dit blijkt uit het Enterprise Cloud Index Report, dat voor de derde jaar op rij is gepubliceerd. Hierin wordt gekeken in hoeverre organisaties openstaan om private, hybride en publieke clouds te adopteren. De resultaten wijzen op een verdere modernisering in de gehele sector.

Personeel op afstand ondersteunen

Ondanks dat organisaties in de publieke sector worstelen met regelgeving rondom thuiswerken, dwong de pandemie hen om de nodige maatregelen te nemen hun personeel op een veilige manier op afstand te ondersteunen. Bijna de helft (48%) van de respondenten in de publieke sector geeft aan dat hun organisatie een jaar geleden geen werknemers had die op afstand werkten. Sinds het uitbreken van de pandemie heeft de sector echter het aantal thuiswerkers opgeschaald, want slechts 15% van de respondenten geeft aan dat hun organisatie op dit moment geen thuiswerkers heeft. Om deze groeiende groep van extern werkend personeel zo effectief mogelijk te ondersteunen, zijn organisaties begonnen met het strategisch evalueren van hun cloud-modellen. Meer dan driekwart (82%) van de respondenten uit de publieke sector beschouwt de hybride cloud als meest ideale IT-bedrijfsmodel voor hun organisatie.

In 2019 runde 53% van de wereldwijde organisaties in de publieke sector uitsluitend traditionele, niet-cloud-enabled datacenters. In 2020 is dat percentage gedaald tot slechts 22%. Organisaties kiezen ervoor om in plaats daarvan te investeren in private en publieke clouds, die worden geïntegreerd in één samenhangende, beheerde hybride omgeving. In de komende vijf jaar verwacht de publieke sector een daling van 20% in verouderde datacenter-installaties en een substantiële toename van 43% in hybride cloud-implementaties.

Thuiswerken blijft top-of-mind

43% van de respondenten in de publieke sector meldt dat de toename van hun investeringen in de publieke cloud een direct gevolg is van de pandemie - 8% hoger dan het wereldwijde gemiddelde. Deze bewegingen weerspiegelen waarschijnlijk een poging om snel hun werknemers op afstand te voorzien, aangezien zij door beperkingen minder in staat waren om thuiswerk-oplossingen te bieden dan andere branches. Bovendien zijn de meeste organisaties in deze sector van plan de steun voor thuiswerken te handhaven, waarbij slechts 4% van plan is terug te gaan naar hun pre-pandemische aanpak.

"De publieke sector heeft moeite met IT-modernisering, deels als gevolg van de uitdagingen op het gebied van regelgeving en beveiliging in de branche", zegt Chip George, VP Public Sector of U.S. Sales bij Nutanix. “De snelle IT-veranderingen die werden doorgevoerd om een naadloze werking aan het begin van de pandemie te behouden, bewezen dat modernisering op een kosteneffectieve en gestroomlijnde manier kon worden gerealiseerd, en dat alles met inachtneming van de regelgeving. Vooruitkijkend, denk ik dat de publieke sector zijn afhankelijkheid van hybride cloud-modellen blijft uitbreiden om steeds meer gedigitaliseerde werkplekken te ondersteunen."

Meer informatie is beschikbaar in het onderzoeksrapport van Nutanix.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud