Wouter Hoeffnagel - 11 juli 2021

Burgemeester Van ’t Erve van Lochem: Digitale aanval op een gemeente zou aanval op alle gemeenten moeten zijn

Burgemeester Van ’t Erve van Lochem: Digitale aanval op een gemeente zou aanval op alle gemeenten moeten zijn image

Alle Nederlandse overheden zouden moeten afspraken dat een digitale aanval op één gemeente, een aanval is op alle gemeenten. Hiervoor pleit Sebastiaan van ’t Erve, burgemeester van de gemeente Lochem. Een dergelijke afspraak kan een variant zijn op Artikel 5 van de Navo, stelt de burgemeester.

Van ’t Erve doet zijn uitspraak in een opiniestuk gepubliceerd door het FD. Lochem maakte medio 2019 bekend te zijn getroffen door een cyberaanval. Alle computersystemen moesten hierbij opnieuw worden opgebouwd. Dit had een enorme impact op de dienstverlening, die stil kwam te liggen. Achteraf bleek dat buitenlandse aanvallers al maanden toegang hadden tot de IT-systemen van de gemeenten.

De burgemeester wijst op de ‘noaberschap’ in Lochem: als de buren hulp nodig hebben, dan kom je helpen. Dat zou volgens Van ’t Erve digitaal niet anders moeten zijn. De burgemeester van Lochem pleit dan ook voor ‘een glasheldere principe-uitspraak’ dat een digitale aanval op één gemeente een digitale aanval op alle gemeenten is. “Als er een overheid of een cruciale functie digitaal onder vuur ligt komen we als overheden helpen. Daarvoor hoeven we geen nieuwe overheidsorganisatie te bouwen. Met een set praktische afspraken en klein beetje coördinatie kunnen we snel van start om de digitale weerbaarheid van de samenleving enorm te versterken”, schrijft Van ’t Erve.

Lees voor meer informatie het volledige opiniestuk bij het FD.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!