FTC werkt aan aanpak van techbedrijven die reparaties door derde bemoeilijken

12-07-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

FTC werkt aan aanpak van techbedrijven die reparaties door derde bemoeilijken

De Federal Trade Commission (FTC) in de Verenigde Staten (VS) gaat nieuwe regels opstellen voor het beperken en tegenwerken van reparaties door derde partijen door fabrikanten. Gebruikers moeten zo meer vrijheid krijgen in de keuze via hun apparaten repareert.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de FTC opdracht gegeven tot het opstellen van de nieuwe regels. De opdracht is onderdeel van een uitvoerend bevel waarin de FTC opdracht krijgt tot het opstellen van richtlijnen die de concurrentie op de markt moeten verbeteren. In het uitvoerende bestel staat onder meer dat reparaties duurder en tijdrovender zijn door restricties die fabrikanten op dit vlak opleggen.

De FTC is al langer kritisch over de wijze waarop techbedrijven met dit onderwerp omgaan. Zo uitte de toezichthouder eerder kritiek op de barrières die techbedrijven opwierpen om apparaten zelf te repareren. Ook in de Europese Unie is er aandacht voor het onderwerp. Zo nam het Europees Parlement eind 2020 nieuwe regels aan voor de repareerbaarheid van apparaten.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware