Wouter Hoeffnagel - 13 juli 2021

Europese consumentenorganisaties dienen klacht in tegen WhatsApp

Europese consumentenorganisaties dienen klacht in tegen WhatsApp image

De Europese consumentenorganisatie BEUC, waar onder meer de Consumentenbond onderdeel van uitmaakt, dient een klacht tegen de gebruikersvoorwaarden van WhatsApp in bij de Europese Commissie. Het Europees Bureau van Consumentenverenigingen (BEUC) noemt de regels niet transparant en onbegrijpelijk voor gebruikers. Ook stelt de organisatie dat WhatsApp onnodig veel druk uitoefent op gebruikers om de voorwaarden te accepteren.

Sinds begin dit jaar probeert WhatsApp gebruikers te overtuigen akkoord te gaan met de nieuwe gebruikersvoorwaarden. Indien zij dit niet doen dreigt de dienst gebruikers de toegang tot WhatsApp te ontzeggen. De consumentenorganisaties stellen dat de inhoud van de meldingen en de herhaling voor onnodig druk op consumenten zorgen en hun keuzevrijheid belemmeren. Dit is in strijd met de Europese regels, stelt de BEUC.

Niet transparant

Daarnaast zijn de voorwaarden niet transparant en slecht begrijpbaar. Vooral als het gaat om de overdracht van persoonlijke gegevens aan Facebook en andere partijen. Consumenten kunnen hierdoor de impact op hun privacy indien zij instemmen met de nieuwe voorwaarden onmogelijk overzien.

"WhatsApp dreigt consumenten de toegang tot de app te weigeren als ze de voorwaarden niet accepteren. Terwijl helemaal niet duidelijk is waar ze toestemming voor geven. WhatsApp beperkt consumenten in hun keuzevrijheid: als je niet accepteert, kun je Whatsapp niet meer gebruiken. De contractvoorwaarden zijn bovendien niet transparant. En dat is in strijd met de wet", zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

"Daarnaast loopt er al een onderzoek naar het privacybeleid van Whatsapp wegens inbreuken op de privacywetgeving. Dat maakt de noodzaak tot ingrijpen door de autoriteiten extra groot. WhatsApp moet de rechten van consumenten respecteren."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!