Arrow Electronics demonstreert semi-autonome rijtechnologie

De SAM Suite

14-07-2021 | door: Witold Kepinski

Arrow Electronics demonstreert semi-autonome rijtechnologie

De verlamde autocoureur Sam Schmidt reed op 8 juli met de Arrow Electronics Semi-autonomous Mobility (SAM) Car over het iconische heuvelklimparcours van het Goodwood Festival of Speed van 1,86 km. Daarnaast, en exclusief voor de eerste keer in Europa, demonstreerde Arrow het nieuwe SAM Suit exoskelet in het Future Lab van het Festival of Speed.

Sam Schmidt is eigenaar van een INDYCAR-team (Arrow McLaren SP) en voormalig Indy Racing League-coureur, die in 2000 crashte tijdens een oefenronde op de Walt Disney World Speedway in Orlando, waarbij hij ernstig gewond raakte aan zijn ruggenmerg. Hij kan sindsdien zowel zijn armen als benen niet meer gebruiken. Om Schmidt te helpen zijn onafhankelijkheid terug te krijgen en ook weer te kunnen rijden, hebben de ingenieurs van Arrow een slim, geconnecteerd voertuig ontwikkeld dat hij veilig en zelfstandig kan besturen met behulp van hoofdbedieningen en spraakopdrachten: de Arrow SAM Car.

De Arrow SAM Car is een aangepaste Corvette uit 2020 waarmee Sam in amateurraces heeft gereden, snelheidsrecords heeft gebroken en door openbare straten in verschillende Amerikaanse steden heeft gereden. Hij heeft een speciaal rijbewijs om het experimentele voertuig te besturen. In januari bereikte Schmidt een topsnelheid van 320 km/u (201 mph).

Onlangs heeft Arrow een andere technologie ontworpen om de mobiliteit van Sam Schmidt nog verder te verbeteren: de SAM Suit. Deze samenwerking tussen Arrow en robottechnologie-onderzoekers aan de Vanderbilt University (Nashville, Tennessee), bevordert de huidige exoskelettechnologie met extensies om Schmidts romp en armen te ondersteunen, evenals zijn onderste ledematen. Het SAM Suit maakt deel uit van de technologische benadering die is gebruikt om de Arrow SAM Car te ontwikkelen en laat zien hoe technologie mensen met een handicap vrijheid en keuze kan bieden.

Het Goodwood Festival of Speed, gepresenteerd door Mastercard, is een jaarlijks motorsportevenement dat wordt gehouden op het terrein van Goodwood House in het zuiden van Engeland en wordt georganiseerd door Charles Henry Gordon-Lennox, hertog van Richmond. Het evenement vindt plaats sinds 1993 en combineert huidige, historische en toekomstige elementen van autosport en autoracen.

Terug naar nieuws overzicht