Redactie - 19 juli 2021

Een groene toekomst: stel duurzaamheid centraal in het beleid van de publieke sector

Een groene toekomst: stel duurzaamheid centraal in het beleid van de publieke sector image

We zijn ons als samenleving beter bewust geworden van de impact die we hebben op onze planeet. Van besluitvormers tot maatschappelijk verantwoord ondernemen, we weten dat er actie nodig is en wat er moet veranderen. Daarvoor is het wel belangrijk dat we de beste keuzes maken en weloverwogen beslissingen nemen om duurzaamheid te ondersteunen.

Ook de overheid heeft op dit gebied stappen genomen, zoals het Denk Doe Duurzaam-initiatief, dat laat zien hoe onderdelen van het rijk via hun eigen bedrijfsvoering en inkoop bijdragen aan een duurzamer, socialer en innovatiever Nederland. Met dit initiatief wil de overheid ook het bedrijfsleven inspireren. Hoewel het terugdringen van de CO?-uitstoot of - nog beter – volledig CO?-neutraal worden tegenwoordig een prioriteit is voor veel organisaties, wordt van functionarissen in de publieke sector verwacht dat ze hierin het voortouw nemen en fungeren als rolmodel en trendsetter.

Maar volgens de Corporate Travel Sustainability Index van SAP Concur is slechts 19% van de beslissers over zakenreizen in de publieke sector in EMEA van mening dat hun organisatie erin slaagt om het zakenreizen duurzamer te maken. Daarnaast weten veel medewerkers ook niet hoe ze duurzaamheid in hun zakenreizen kunnen integreren: 66% wil wel duurzamer reizen, maar slechts 39% geeft aan dat ze ook weten hoe ze dat moeten doen. Van alle onderzochte bedrijfssectoren heeft de publieke sector zelfs het minste vertrouwen in het overstappen op duurzaam zakenreizen.

Maar dit kan veranderen. Net als het bedrijfsleven moeten organisaties in de publieke sector onthouden dat veel kleine stappen – of het nu gaat om de trein pakken in plaats van het vliegtuig of overstappen op papierloze processen – bij elkaar genomen een verschil kunnen maken. Zo kunnen kleine veranderingen gezamenlijk het zakenreizen binnen de publieke sector geleidelijk duurzamer maken.

Daarnaast is de arbeidsmarkt aan het veranderen en werkt de rijksoverheid hard om het arbeidsimago van de publieke sector te verbeteren. Het aantrekken, vasthouden en ontwikkelen van het juiste talent is daarom een belangrijk aandachtspunt. En met een jongere beroepsbevolking die op zoek is naar een flexibeler manier van werken, duurzamere reisopties en tools om dit makkelijker te maken, is het tijd dat de publieke sector zijn beleid herziet en veranderingen doorvoert die een duurzamere toekomst mogelijk maken.

Opvoeden om gedrag te veranderen

Overheden moeten sneller schakelen en zich aanpassen aan lokale, regionale en wereldwijde ontwikkelingen. Hiervoor hebben ze een robuuste digitale omgeving nodig die flexibiliteit biedt voor mensen, processen en systemen en die direct impact heeft.

In de reisindustrie is educatie essentieel om bewustzijn te creëren over de alternatieve, groenere opties die beschikbaar zijn voor een bepaalde reis. Organisaties kunnen helpen door werknemers goed te informeren wanneer ze een reis plannen of naar reisopties zoeken. Ook kunnen ze hun mensen wijzen op alternatieven, om zo het gewone gedrag geleidelijk te veranderen. Dit kan al zo simpel zijn als het boeken van een treinreis voor korte reizen, in plaats van een vlucht.

Keuzes beïnvloeden

Zakenreizen waren voor veel medewerkers een belangrijk onderdeel van het dagelijkse werk. Met de verschuiving naar thuiswerken en het toegenomen gebruik van Zoom en andere online vergaderopties, wordt er – ook in het kader van duurzaamheid – echter steeds vaker gekeken of een zakenreis echt noodzakelijk is. De vraag naar meer transparantie betekent dat het management 360-graden inzicht in de reisactiviteiten nodig heeft. Daarnaast moet de publieke sector zijn werknemers meer en duurzamere opties bieden, om daarmee hun keuzes rond zakenreizen positief te beïnvloeden.

Reizigers moeten de verschillende reisopties makkelijk met elkaar kunnen vergelijken zodat ze de beste keuzes kunnen maken. Dit betekent bijvoorbeeld meerdere zoekmachines gebruiken voor vluchten en treinreizen om de verschillende reismogelijkheden met elkaar te kunnen vergelijken, of hotels die digitale betalingsbewijzen ondersteunen extra onder de aandacht brengen. Ook kunnen bewustere keuzes worden gestimuleerd door positieve informatie bij het boeken van een zuinige reisoptie of een duurzaam hotel.

Maak weloverwogen beslissingen mogelijk

Nu steeds meer werknemers overgaan naar het 'nieuwe normaal', met een combinatie van werken op kantoor en thuiswerken, worden data een steeds belangrijker onderdeel van de dagelijkse besluitvorming binnen de publieke sector. Of mensen nu thuis werken of naar een kantoor of naar zakelijke meetings reizen: data en rapportages over deze activiteiten bieden bedrijven meer inzichten om de duurzaamheid verder te kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld ook aan meer CO?-effectrapportages via analyses of via SAP Concur-partners, of het gebruik van apps voor het boeken van reizen, die medewerkers inzicht bieden in hun CO?-impact.

Een duurzame toekomst

Naarmate de vraag naar meer duurzaamheid sterker wordt, zullen er steeds vaker en door steeds meer partijen vragen worden gesteld over het zakenreisbeleid, van beslissers en medewerkers tot supply chain-partners en externe stakeholders.

Voor het management in de publieke sector is het daarom essentieel om te blijven communiceren. Niet alleen om boodschappen stevig in de arbeidscultuur te verankeren, maar ook om een vermeend gebrek aan richting te voorkomen. Communicatie met medewerkers wordt een kritieke factor en moet dan ook worden gestimuleerd. Dit houdt in dat er een doorlopende communicatiestroom moet zijn. Bovendien moet duurzaamheidsbeleid niet bestaan uit individuele initiatieven, maar moet het een goed gecoördineerde, doorlopende campagne zijn om het verandermanagement naar een hoger niveau te tillen.

Technologie moet door organisaties in de publieke sector zeker worden gezien als een van de oplossingen voor duurzaamheid, om leidinggevenden en medewerkers meer inzicht te geven in de meest duurzame reisopties. Denk bijvoorbeeld aan het inzichtelijk maken van de impact van een reisoptie op het milieu, of zelf het goede voorbeeld geven door duurzame reisopties te kiezen. Zo kan de publieke sector hun reizende medewerkers helpen om bewustere, groenere keuzes te maken.

Door: Pino Spadaro (foto), Head of SAP Concur Benelux

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!