Redactie - 19 juli 2021

VS beschuldigen China officieel van Microsoft Exchange-aanval

VS beschuldigen China officieel van Microsoft Exchange-aanval image

De Verenigde Staten (VS) beschuldigen China officieel van een cyberaanval via Microsoft Exchange Server eerder dit jaar. Honderdduizenden wereldwijd werden bij de aanval gecompromitteerd. Ook de NAVO spreekt zich voor het eerst uit tegen de vermeende Chinese aanvallen.

De Amerikanen stellen dat het Chinese ministerie van Nationale Veiligheid hackers contracteerde voor het uitvoeren van wereldwijde aanvalscampagnes. Een breed scala aan organisaties is naar verluid door deze campagnes getroffen, waaronder bedrijven, universiteiten en overheidsinstellingen.

'Onverantwoordelijk en destabiliserend gedrag'

De VS spreken van 'onverantwoordelijk en destabiliserend gedrag in cyberspace'. De Amerikaanse overheid presenteert vandaag samen met partners details over 'een patroon van malafide cyberactiviteiten'. De Amerikanen spreken van een 'grote bedreiging' voor de economische en nationale veiligheid van zowel de VS als bondgenoten. De Amerikaanse NSA, CISA en FBI presenteren meer dan vijftig tactieken die Chinese staatshackers inzetten.

Voor het eerst spreekt ook de NAVO zich uit tegen de vermeende cyberaanvallen vanuit China. De VS wil in samenwerking met de Europese Unie (EU), NAVO en de zogeheten Five Eyes-landen de krachten bundelen rondom de aanpak van China's gedrag in cyberspace. De partijen zetten hierbij in op datadeling en diplomatie.

Meer informatie is hier beschikbaar.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!