Distributeurs zien sterke vraag naar unified communications

Cisco Webex Unified Communications

20-07-2021 | door: Redactie

Distributeurs zien sterke vraag naar unified communications

De Europese distributieverkoop van unified communications (UC)-producten is dit jaar tot dusver met 76% gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2020, met een meer bescheiden groei verwacht voor de tweede helft van 2021, volgens CONTEXT, een Brits IT-marktonderzoeksbedrijf.

De cijfers van CONTEXT bestrijken de gehele UC-markt, inclusief samenwerkingsheadsets, camera's, luidsprekers, microfoons, kamersystemen, hubs, IP-telefoons en weergavesystemen.

Ze benadrukken de aanhoudende populariteit van deze producten, gedreven door massaal thuiswerken en studeren tijdens de pandemie. De verkoop per eenheid in de year-to-date (YTD) was zelfs hoger (111%) in vergelijking met de cijfers van 2019 uit dezelfde periode.

Naast een sterke groei van de verkoop per eenheid, onthulde CONTEXT een jaar-op-jaar (YTD) omzetgroei van 56% en meer dan 103% ten opzichte van 2019.

De verkoop per eenheid in het eerste kwartaal van 2021 groeide met 74% op jaarbasis tot 5,4 miljoen eenheden, en in de eerste twee maanden van Q2 2021 bedroeg de groei 75% (2,5 miljoen eenheden).

Maandelijks bekeken is het recente verhaal er echter een van een vertragende groei in de verkoop van UC-eenheden: in heel Europa, zowel in werkelijke eenheden van januari tot mei als in vergelijking met het voorgaande jaar. De verwachting is dat deze tarieven de komende maanden verder kunnen dalen vanwege sterke vergelijkende cijfers met 2020, toen de vraag naar lockdown extreem hoog was.

"Verkopers hebben feedback gegeven dat de vraag afneemt, vooral voor headsets en camera's, terwijl backorders worden uitgevoerd. Dit kan erop wijzen dat de UC-markt in de nabije toekomst terugkeert naar een meer 'normaal' niveau”, zegt Sam Naman, Research and Business Development Manager bij CONTEXT.

“Dit hangt echter sterk af van de omstandigheden in elk land in de regio. Dit omvat hoe snel lockdowns worden versoepeld en werknemers worden aangemoedigd om terug naar kantoor te gaan, evenals of er overheidsregelingen zijn om IT-aankopen te stimuleren, zoals in het VK.”

Met het oog hierop zal het " Super-aftrek"-initiatief van de Britse regering , dat bedrijven in staat stelt hun belastingfactuur met maximaal 25 pence te verlagen voor elke £ 1 die ze in IT en andere apparatuur investeren, naar verwachting de verkoop de komende maanden stimuleren.

Dit is van belang, aangezien het VK, samen met Duitsland, bijna 50% van de volumemarkt voor zijn rekening neemt in de zes belangrijkste Europese landen (VK, Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen en Spanje).

Over het algemeen was er in de top zes 64% jaar-op-jaar omzetgroei (YTD) en 88% ten opzichte van dezelfde periode in 2019, en 80% jaar-op-jaar volumegroei, oplopend tot 111% ten opzichte van 2019.

CONTEXT verwacht dat de groeipercentages in de tweede helft van 2021 zullen worden aangedreven door klanten in alle bedrijfssegmenten.

Terug naar nieuws overzicht