Helft mobiele operators werkt aan 5G core netwerk
Ongeveer de helft van alle mobiele operators wereldwijd werkt aan de uitrol of planning van een stand alone 5G-netwerk. Dat blijkt uit een IDG-enquête onder serviceproviders, uitgevoerd in opdracht van F5 Networks. Momenteel beschikken bijna alle 5G-exploitanten over niet-standalone netwerken. Deze netwerken hebben nog geen afzonderlijke 5G-core, maar gebruiken het 4G-kernnetwerk. Het aantal standalone netwerken groeit echter hard: aan het einde van 2020 was 18 procent van de ondervraagde netwerkexploitanten bezig met de implementatie van een standalone 5G-core, terwijl 29 procent van plan was dit te doen.
Europa loopt volgens IDG iets achter op Azië. Van de Europese respondenten was 21 procent bezig met de uitrol van een standalone 5G-core, terwijl nog eens 21 procent in de planningsfase zit. In Azië heeft al 22 procent van de respondenten een standalone 5G-kern geïnstalleerd; nog eens 41 procent heeft plannen ervoor.
Zo'n 90 procent van de Europese respondenten verwacht de overgang naar 5G standalone tegen eind 2023 te hebben voltooid. Dat komt in grote lijnen overeen met de respons in Noord-Amerika (96 procent), het Midden-Oosten en Noord-Afrika (94 procent) en Azië (86 procent).
Bij hun 5G-implementatie hebben de ondervraagde mobiele operators een duidelijke voorkeur voor verticale stacks afkomstig van één leverancier (73% wereldwijd) boven een horizontale, best-of-breed strategie (23%) met meer aanbieders. De Europese respondenten weerspiegelden deze verdeling.
Diverse wegen naar edge
Ondersteuning van edge computing (rekenkracht dichter bij de eindgebruikers), is een van de belangrijkste kenmerken van 5G-netwerken. Hierbij staat wereldwijd 60 procent van de operators open voor samenwerking met de grote publieke cloud-platformen om edge-capaciteit te bouwen. In Europa wil echter slechts 18 procent samenwerken met de publieke cloud-platformen, of hebben dat al gedaan, als een kwestie van beleid. Vier van de tien mobiele operators mondiaal zeggen dat ze hun eigen edge-netwerken aan het bouwen zijn of dat gaan doen.
"Omdat edge computing van fundamenteel belang is om de belofte van 5G van zeer grote connectiviteit waar te maken, is het cruciaal dat mobiele operators een weloverwogen en duurzame edge-strategie hebben", vertelt Bart Salaets, Senior Director of Solutions Engineering bij F5. "Operators hoeven niet alles in te zetten op één enkele publieke cloud: nieuwe oplossingen van F5 en anderen maken het voor mobiele operators eenvoudig om applicaties en netwerkfuncties in meerdere cloud- en edge-omgevingen in te zetten en te beveiligen."
Soepele overgang naar 5G
Respondenten noemen drie belangrijke kwesties inzake technische uitdagingen bij het zorgen voor een soepele overgang van 4G naar 5G:
- De behoefte aan een uniform beveiligingsbeleid voor 4G en 5G;
- Signalering en internetworking tussen nieuwe en oude netwerken;
- Virtuele netwerkfuncties (VNF's) succesvol laten samenwerken met cloud native functies (CNF's).
In elke regio - zij het in verschillende mate - wezen de respondenten dezelfde drie uitdagingen aan als de belangrijkste. Europese exploitanten benadrukten echter de uitdaging van het verenigen van het beveiligingsbeleid in 4G- en 5G-netwerken (61 procent beschreef dit als het belangrijkst), gevolgd door 4G/5G-internetworking (53 procent) en VNF/CNF-samenwerking (53 procent).