Europese Commissie richt allianties op rondom halfgeleiders, edge en cloud

21-07-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Europese Commissie richt allianties op rondom halfgeleiders, edge en cloud

De Europese Commissie richt twee nieuwe allianties op: de Alliance for Processors and Semiconductor technologies en de European Alliance for Industrial Data, Edge and Cloud. De allianties moeten de ontwikkeling van de volgende generatie microchips en industriële cloud- en edgetechnologieën versnellen.

De Europese Unie (EU) moet door de nieuwe allianties het vermogen krijgen tot het versterken van zijn kritieke digitale infrastructuur, producten en diensten. Voor dit doeleinde brengen de allianties bedrijven, lidstaten, academici, eindgebruikers en zowel onderzoeks- als technologieorganisaties samen. Zowel publieke als private partijen kunnen zich aanmelden voor de allianties, zolang zij in de EU gevestigd zijn en aan bepaalde security-eisen voldoen.

Economische kansen

Margrethe Vestager, eurocommisaris en Executive Vice-President voor 'a Europe fit for the Digital Age': "Cloud- en edgetechnologieën representeren een enorme economische kans voor burgers, bedrijven en overheden. Bijvoorbeeld als het gaat om verbeterd concurrentievermogen en het voldoen aan branchespecifieke behoeften. Microchips vormen het hart van nagenoeg ieder apparaat dat wij vandaag de dag gebruiken. Van onze mobiele telefoons tot paspoorten: deze kleine componenten zorgen voor een breed scala aan kansen voor technologische ontwikkelingen. Het ondersteunen van innovatie in deze kritieke sectoren is dan ook cruciaal en kan Europa helpen samen met gelijkgestemden partners een voorsprong te realiseren."

Thierry Breton, eurocommissaris voor Interne Markt: "Europa heeft alles wat nodig is om de technologische race te leiden. De twee allianties leiden tot ambitieuze technologische roadmaps voor het ontwikkelen en uitrollen van de volgende generatie dataverwerkingstechnologieën van cloud tot edge en baanbrekende halfgeleiders in Europa. De alliantie rondom cloud en edge richt zich op de ontwikkeling van energie-efficiënte en zeer veilige Europese industriële clouds, die niet onder controle staan van of toegankelijk zijn voor buitenlandse autoriteiten. De alliantie rondom halfgeleiders zorgt voor een herverdeling van de wereldwijde productieketens op het gebied van halfgeleiders en stelt zeker dat wij over de capaciteit beschikken voor het ontwerpen en produceren van de meest geavanceerde chips richting 2nm en kleiner in Europa."

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud