EU-hof buigt zich over dataverwerking Facebook

22-07-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

EU-hof buigt zich over dataverwerking Facebook

Het Oostenrijkse gerechtshof vraagt het Hof van Justitie van de Europese Unie zich te buigen over de vraag of Facebook juridisch gezien gebruikersgegevens mag verwerken. Facebook stelt hierbij gebruik te maken van een soort contract, waarmee gebruikers het bedrijf opdracht geven tot gepersonaliseerde advertenties. Het Oostenrijkse gerechtshof zet hier vraagtekens bij.

Dit meldt None of your Business (Noyb), de non-profitorganisatie van privacyvoorvechter Max Schrems. Schrems en Facebook zijn al lange tijd in een juridische strijd verwikkeld. Centraal hierbij staat de vraag of Facebook gegevens mag verwijderen en hiervoor op de juiste manier toestemming vraagt.

Van consent naar contract

Noyb meldt dat Facebook voorheen vertrouwde op consent voor het verzamelen van gegevens. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) stelt op dit vlak aanvullende eisen. Sinds het van kracht worden van de AVG in mei 2018 ziet Facebook de consent clausules in zijn gebruikersovereenkomst daarom als contract, waarmee gebruikers in feite gepersonaliseerde advertenties bestellen.

"Facebook probeert gebruikers veel AVG-rechten af te nemen door 'consent' simpelweg te 'herinterpreteren' als een civiel juridisch contract. Dit was niets meer dan een goedkope poging tot het omzeilen van de AVG", stelt Schrems.

Noyb stapte daarom naar de Oostenrijkse rechtbank. Deze vraagt op zijn beurt het Hof van Justitie van de Europese Unie zich over de zaak te buigen. Centraal hierbij staat de vraag of Facebook het verwerken van gebruikersgegevens als contract met zien. Ook wil de Oostenrijkse rechter weten of Facebook voldoende doet op het gebied van dataminimalisatie. Daarnaast is de verwerking van gevoelige gegevens zoals politieke of seksuele voorkeur voor het aanbieden van gepersonaliseerde advertenties een vraagstuk.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht