Europese rechter komt in november met uitspraak over Google-boete uit 2017

22-07-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese rechter komt in november met uitspraak over Google-boete uit 2017

Het Hof van Justitie van de Europese Unie neemt naar verwachting op 10 november een besluit over een Europese miljardenboete. Google kreeg in 2017 opgelegd door de Europese Commissie vanwege machtsmisbruik van zijn prijsvergelijkingsdienst.

Dit meldt Reuters op basis van bronnen. De Europese Commissie achtte na onderzoek bewezen dat Google de dominante marktpositie van zijn zoekmachine misbruikte om zijn eigen shopping-diensten in zoekresultaten voorrang te geven boven die van concurrenten. Het bedrijf kreeg een boete van 2,42 miljard euro opgelegd, waartegen het in beroep ging. Naar verwachting doet de rechter in november uitspraak in het hoger beroep van Google tegen de boete.

De boete in kwestie was de eerste boete die Google door de Europese Commissie opgelegd kreeg. Het was destijds ook de hoogste boete die ooit door de Europese Unie is opgelegd aan een partij. Later volgden andere Europese boetes voor Google, waaronder een boete van 4,3 miljard euro in 2018 vanwege machtsmisbruik met Android en een boete van 1,5 miljard euro vanwege machtsmisbruik op de online advertentiemarkt.

Terug naar nieuws overzicht