Israëlisch parlementair onderzoek naar Pegasus-spyware

23-07-2021 | door: Redactie

Israëlisch parlementair onderzoek naar Pegasus-spyware

Israël opent een parlementair onderzoek naar misbruik de Pegasus-spyware van NSO Group door staten. Een interministeriële commissie gaat de affaire onderzoeken.

Dit meldt persbureau Reuters op basis van Israëlische bronnen. De Pegasus-software is volgens NSO Group bedoeld voor het opsporen van terrorisme. Uit recent onderzoek van Amnesty International, Forbidden Stories en zeventien mediaorganisaties blijkt echter dat vermoedelijk ook onder meer regeringsleiders, mensenrechtenactivisten en journalisten doelwit waren. De partijen beschikken over een lijst met 50.000 telefoonnummers van potentiële doelwitten die door klanten van NSO Group zouden zijn aangewezen. Een klein deel van de telefoons waarvan het telefoonnummer op de lijst voorkomt is onderzocht. Een forensische analyse toont aan dat meer dan de helft van deze apparaten met de Pegasus-spyware besmet was of is geweest.

Er is ook kritiek op de rol van de Israëlische overheid in de affaire. Zo moet het Israëlische ministerie van Defensie NSO Group toestemming geven voordat de software aan een ander land mag worden verkocht. Deze klanten zijn doorgelicht en geautoriseerd, stelt het Israëlische ministerie. Dit is opvallend, aangezien op de lijst ook landen voorkomen waaar mensenrechten en persvrijheid onder druk staan. Denk hierbij aan Bahrein, Marokko en Saoedi-Arabië.

Terug naar nieuws overzicht
Security