EU en consumentenorganisaties roepen Google op consumentenregels te respecteren

23-07-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

EU en consumentenorganisaties roepen Google op consumentenregels te respecteren

De Europese Commissie en nationale consumentenorganisaties roepen Google op zich te houden aan de consumentenregels die bedoeld zijn om misleiding te voorkomen. De partijen hebben een reeks verbeterpunten naar Google gestuurd en dreigen met nader onderzoek en mogelijke boetes indien hier geen opvolging aan wordt gegeven.

Onder leiding van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Belgische Economische Inspectie zijn verschillende diensten van Google onderzocht. Het gaat onder meer om de zoekmachine van Google, de Play Store en de Google Store. Op basis hiervan is een reeks verbeterpunten opgesteld.

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van de ACM, meldt: “Google is voor veel consumenten een startpunt in hun zoektocht naar producten online. Via de zoekmachine, maar ook via diensten als Google Play Store en Google Store. Dat betekent dat Google, net als andere online handelaren zoals marktplaatsen en prijsvergelijkers, de consumentenregels moet naleven. Consumenten moeten ervan uit kunnen gaan dat ze niet misleid worden. De informatie die ze krijgen moet duidelijk en volledig zijn. De keuzes die ze maken moeten niet gestuurd worden door valse reviews of onduidelijke betaalde ranking. Ook moeten contactadressen makkelijk vindbaar zijn. Met andere woorden: consumenten moeten met vertrouwen kunnen ‘Googelen’.”

Verbeterpunten

De ACM zet een viertal verbeterpunten op een rij:

  • Google (Play) Store moet duidelijk aangeven wie de verkoper is van een product en hoe deze verkoper bereikbaar is.
  • Google (Play) Store moet essentiële product- en servicevoorwaarden tijdig en duidelijk tonen.
  • De zoekmachine Google moet duidelijk aangeven hoe de ranking tot stand is gekomen en of ervoor is betaald.
  • Google Flights en Google Hotels moeten prijzen inclusief belasting en andere onvermijdelijke kosten tonen.
Terug naar nieuws overzicht
Mobility