Nieuwe onderzeese datakabel tussen Zandvoort en Lowestoft op komst

27-07-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Nieuwe onderzeese datakabel tussen Zandvoort en Lowestoft op komst

Zayo legt een nieuwe onderzeese datakabel aan tussen Zandvoort en het Britse Lowestoft. De datakabel heet 'Zeus' en is een zogeheten 'ultra-low-loss' kabel. De kabel komt parallel te liggen aan de bestaande Circe North datakabel.

Zeus is een substantiële upgrade wat betreft capaciteit, meldt Zayo. De kabel maakt meer dan 4.000 TeraBytes per seconde aan dataverkeer mogelijk. Met deze capaciteit wil Zayo onder meer kritieke connectiviteit en next-generation technologie ondersteunen voor onder meer carriers, hyperscalers en grote bedrijven. Het gaat hierbij specifieke om verbindingen met een lage latentie, laag verlies en hoge capaciteit.

Twee tot drie meter onder de zeebodem

De kabel wordt twee tot drie meter onder de zeebodem gelegd, wat schade aan de kabel moet voorkomen. Zo wijst Zayo op cijfers van de International Cable Protection Committee, waaruit blijkt dat op jaarbasis 100 tot 200 kabels in zee beschadigd worden. In de meeste gevallen is dit te wijten aan menselijke activiteit, waarbij visserij aan kop gaat.

De uitrol van de kabel gaat in augustus 2021 van start, waarna de kabel in het eerste kwartaal van 2022 operationeel moet zijn.

Terug naar nieuws overzicht