Martijn Kregting - 26 juli 2021

No More Ransom haalt 764 miljoen euro winst weg bij cybercriminelen

No More Ransom haalt 764 miljoen euro winst weg bij cybercriminelen image

No More Ransom bestaat vandaag vijf jaar. Het initiatief van rechtshandhavingsinstanties en IT-securitybedrijven ging in 2016 van start. Doel was en is om slachtoffers van ransomware te helpen hun bestanden te herstellen. In de afgelopen vijf jaar is illegale winst voor cybercriminelen ter waarde van 900 miljoen Amerikaanse dollar (circa 764 miljoen euro) voorkomen. Ruim zes miljoen mensen hebben de gratis decryptietools gedownload.

De afgelopen jaren is ransomware software zeer wijdverspreid geraakt en heeft het wereldwijd enorme schade aangericht aan particuliere gebruikers en organisaties. Om mensen en organisaties te helpen in de strijd tegen deze kwaadaardige software, hebben Team High Tech Crime van de Nederlandse Nationale Politie, Europol's European Cybercrime Centre, Kaspersky, en McAfee in 2016 afgesproken om gezamenlijk een website op te zetten.

Geen losgeld betalen

Dit initiatief helpt slachtoffers van ransomware-aanvallen hun versleutelde bestanden terug te krijgen zonder de criminelen te hoeven betalen. Hiervoor hebben de deelnemers aan het initiatief doorlopend decryptietools gepubliceerd. Wanneer slachtoffers van ransomware deze tools downloaden, krijgen zij hun data terug zonder losgeld te betalen. Daarnaast bevat de website preventieadvies en instructies voor het melden van cybercriminaliteit in verschillende landen.

Sinds de oprichting No More Ransom gegroeid van vier naar meer dan 170 partners en zijn er nu 121 decryptietools beschikbaar voor gebruikers. Deze tools helpen in de strijd tegen de 150 ransomware-families. In de afgelopen vijf jaar hebben ongeveer zes miljoen mensen deze decryptietools gedownload. Volgens de experts van No More Ransom hebben de partners van het initiatief zo de winst van cybercriminelen met ruim 900 miljoen dollar kunnen beperken.

Kaspersky was en blijft een van de oprichtende partners die heeft bijgedragen aan de vijf decryptietools van het initiatief. Die hebben geholpen bij het terughalen van gegevens die waren versleuteld door 32 ransomware-families. Sinds 2016 zijn deze tools meer dan 150.000 keer gedownload.

Verdere schade voorkomen

"Ik ben ontzettend blij dat we sinds de start van het project zoveel mensen hebben kunnen helpen hun bestanden terug te krijgen zonder te betalen”, stelt Jornt van der Wiel, security researcher bij Kaspersky Global Research and Analysis Team. “We blijven ransomware bestrijden met onze branchepartners en rechtshandhavingsinstanties van over de hele wereld om nog meer gebruikers te helpen en verdere schade te voorkomen."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!