Redactie - 29 juli 2021

10 videomarketing tips uit de praktijk

10 videomarketing tips uit de praktijk image

We worden elke seconde van de dag gebombardeerd met content en we hebben steeds minder geduld om lange artikelen te lezen. Onze aandachtsspanne is kort geworden en probeer bezoekers dan nog maar eens een lang tekstbericht te laten lezen in een overvolle feed, vol met grappige en interessante video’s.

Het is daarom dat video’s nu zo belangrijk zijn. Ze zijn gemakkelijk en leuk om te bekijken en mensen prefereren het simpelweg steeds vaker ten opzichte van lange lappen tekst. En de tijd dat een bedrijfsfilm laten maken alleen mogelijk was onder begeleiding van professionele productiehuizen is allang voorbij. Iedereen kan met video aan de slag.

Of je video succesvol wordt of niet, hangt veel meer af van je aanpak. De juiste aanpak kan zorgen voor een topkwaliteit video die een belangrijke bijdrage levert aan je webverkeer of conversie. Maar pak het verkeerd aan en je kan de plank volledig misslaan. Met meer dan 10 jaar ervaring met videoproductie- en marketing vroegen wij Pro Motion Film naar de 10 belangrijke videomarketingtips uit de praktijk.

1 - Bepaal je videomarketing strategie

Als je nog niet gestart bent met videomarketing, dan moet je dat zeker doen. Maar start niet zomaar. De kans op succes is het grootst wanneer er een video marketing strategie ten grondslag ligt aan je video’s. Zo’n strategie hoeft niet direct heel lijvig te zijn, maar beantwoord in ieder geval voor jezelf de volgende vragen:

  • Wie is mijn doelgroep?
  • Wat wil ik bereiken met mijn video’s: informeren, nieuwe klanten werven of juist bestaande klanten behouden?
  • Hoe kan ik mijn doelgroep met die boodschap het best bereiken? Organisch of via advertising?
  • Wat is mijn budget voor videomarketing?
  • Hoe bepaal ik straks of mijn video succesvol is? Hoe ga ik dat meten?

Wanneer je deze vragen beantwoord hebt, heb je eigenlijk al een compacte videomarketing strategie. Daarmee werk je naar een vooraf gedefinieerd doel toe, voor een vastgestelde doelgroep op een vastgesteld kanaal. De kans op succes wordt zo vele malen groter.

2 - Vergeet de SEO-kracht van video niet

Video leent zich natuurlijk goed voor retargeting campagnes, maar de SEO-optimalisaties van video’s worden nogal eens vergeten. Terwijl juist daar een groot potentieel volume wacht, waar in tegenstelling tot retargeting campagnes niet voor betaald hoeft te worden.

Video is een belangrijke vorm van content, en daarmee zowel voor Google als voor de tweede zoekmachine ter wereld, YouTube, heel belangrijk. Zorg dus dat jij die optimalisaties niet vergeet. Ze zijn relatief eenvoudig:

  • Gebruik een target keyword, dat uit je analyse vooraf is gekomen, in het filmbestand dat je upload en ook in de titel
  • Optimaliseer de video omschrijving: vul de 1000 beschikbare karakters op de optimale manier in
  • Gebruik tags met relevante keywords, zo wordt je video gekoppeld aan andere interessante video’s die gesuggereerd worden aan kijkers
  • Categoriseer je video, zo is direct duidelijk waar de video over gaat
  • Gebruik een zelfgemaakte thumbnail die er aantrekkelijk uitziet, dit vergroot de click-kans

3 - Zorg dat je embed via YouTube

Het klinkt heel logisch, maar het loont echt om voor embedding via YouTube te kiezen. Je bent dan namelijk driedubbel vindbaar voor je doelgroep: via YouTube zelf, via de video resultaten in Google én op de webpagina waar je de video embedded in YouTube toont.

De kunst is om vervolgens één kanaal als basis te gebruiken, zoals YouTube, maar om de video’s ook in andere kanalen in te zetten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan specifieke landingspagina’s of blogartikelen. Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld LinkedIn als basis te gebruiken en vervolgens door te linken naar een webpagina. Laat daar dan vervolgens een uitgebreidere video zien of een andere verrijking, zoals een tekstuele achtergrond.Het nadeel van YouTube is wel dat wanneer de video gepauzeerd wordt of afgelopen is kunnen er (ongewenste) video suggesties van derden verschijnen. Dat is bij Vimeo nimmer het geval. Deze afweging zul je moeten maken wanneer je kiest tussen YouTube of Vimeo. YouTube zal meer bijdragen aan de online (zoekmachine) zichtbaarheid. Maar Vimeo is beter voor merkbeleving.

4 - Zorg dat je de ROI (Return on Investment) kan berekenen

De eerste tip was al om een video marketingstrategie te maken, waarbij ook het bepalen van budget en succes terugkomt. Wanneer je de ROI van videomarketing kan berekenen wordt het ook makkelijker om een budget te bepalen. Immers, als je weet wat de video oplevert, weet je ook wat deze mag kosten.

In de praktijk is dit echter niet altijd even eenvoudig. Niet elke video heeft immers als doel om tot een aankoop te leiden, en niet elke view is direct te relateren aan een kwantificeerbaar resultaat. Je kunt hier echter wel een idee van krijgen door de impact van een video in te schatten.

Bijvoorbeeld: Je gebruikt de video op een landingspagina waar 10.000 bezoekers per jaar tot 100 aankopen leiden. Elke bezoeker is dus 100/10.000 = 0,01 x de waarde van een conversie waard. Jij verwacht dat het gebruik van de video tot 10% meer conversie gaat leiden. De video levert dan dus (1,10 * 100)/10.000 = 0,011 x de waarde van een conversie bij gelijkblijvend verkeer op. Het verschil tussen die twee uitkomsten zou je de ROI van de video kunnen noemen.

Wanneer je een grotere mate van zekerheid over de ROI wilt kun je bij video beter naar de clicks en views kijken, wanneer deze live staat. Je kan dan de daadwerkelijke impact bepalen en zo met terugwerkende kracht berekenen of je aanname over de ROI klopt.

5 - Maak format based - seriële content

Het concept binge watching is je vast niet vreemd. Op YouTube, Netflix of Prime zijn veel video’s (series) te vinden die een vast format hanteren: een terugkerende intro en afsluiting en content waar een vaste opbouw, karakters- of opvolging in zit. Kijkers houden nu eenmaal van herkenning en terugkerende elementen
Ook in je videomarketing strategie kan je dit principe hanteren. Het kan ervoor zorgen dat kijkers na één video, direct ook een volgende video bekijken en hopelijk zelfs nog meer.

Bovendien is het maken van format based video tijd- en kostenefficiënt. Je kunt in een rap tempo meerdere video’s achter elkaar maken en editen. Je gaat gestroomlijnd te werk en dat scheelt weer tijd.

6 - Werk zoveel mogelijk met eigen mensen

Je zou natuurlijk professionele acteurs voor je video in kunnen huren. Maar tenzij je een professionele reclamevideo voor nationale tv maakt, werkt het in de regel vaak beter om echte mensen te tonen. Dit is natuurlijk goedkoper, maar veel belangrijk is dat het authentiek is. En authenticiteit draagt weer bij aan de mate waarin kijkers de video zullen waarderen. Maak dus video’s waarop echte collega’s of klanten te zien en te horen zijn.

Bedrijfsfilm | Stage USA | Study abroad? from Pro Motion Film on Vimeo.

7 - Lever met je video een toegevoegde waarde

In stap 1, bij de videomarketing strategie, denk je na over waarom je de video eigenlijk maakt. Zorg er daarbij voor dat je een toegevoegde waarde levert. Maak dus niet eindeloos video’s waarin je vertelt hoe goed je product is. Maak liever video’s waarin je bijvoorbeeld tips & tricks deelt, een how-to video, een video waarin je een vraag beantwoordt of een video waarin je anderszins de kijker een toegevoegde waarde biedt. Het maakt de kans groter dat de video ook daadwerkelijk aan het beoogde doel bijdraagt en het zal door de kijkers goed gewaardeerd worden.

Promotiefilm | SiS Training from Pro Motion Film on Vimeo.

8 - Het oog wil ook wat

Ok, de inhoud van de video is dus heel belangrijk. Maar het oog wil ook wat. Laat niet constant een pratend persoon onafgebroken in beeld zien, maar zorg dat je een bepaalde esthetiek aan de video meegeeft. Wissel die pratende persoon af met mooie, relevante beelden. Je wilt immers niet alleen informeren, je wilt ook inspireren of indruk maken op de kijker. Zorg voor voldoende afwisseling tussen de verschillende frames, waarbij je oog houdt voor de visuele aantrekkelijkheid van de video.

Promotiefilm | S.S.R. Rotterdam from Pro Motion Film on Vimeo.

9 - Transcribeer de video

Transcriberen is het uitschrijven van een opname. Heb je bijvoorbeeld een video gemaakt waarin een interview te zien is, dan zou je er voor kunnen kiezen om het interview niet alleen te laten zien in de video, maar ook uit te schrijven. Zo maak je maximaal gebruik van de waardevolle content die je gecreëerd hebt. Het interview is dan namelijk niet alleen te zien in de video, maar ook weer terug te lezen op een blogpagina op je website bijvoorbeeld. Kleine snippets uit het interview zou je vervolgens weer als quotes kunnen gebruik op LinkedIn of Twitter.

YouTube transcribeert video’s al automatisch wanneer je de video upload, in de vorm van de ondertiteling. In het Nederlands is dit echter nog wel wat foutgevoelig. Het zal niet één op één gebruikt kunnen worden en wat correctie behoeven.

10 - Top insider tip: Maak een testimonial video

Misschien wel de belangrijkste insider tip uit de praktijk: maak een testimonial video. Je kent ze wel, die video’s waarin iemand vertelt over zijn of haar ervaring met jouw product. Dit soort video’s zijn ideaal voor marketingdoeleinden en geschikt voor zo’n beetje alle bovenstaande videomarketing tips & tricks. Ze zijn enorm in trek en zijn steeds vaker te zien.

Testimonial video Bouwtalent from Pro Motion Film on Vimeo

Het SEO resultaat van de landingspagina zal door de testimonial video verbeteren, wat ook weer tot meer views leidt. En in het kader van waarde toevoegen: je kan een how-to video combineren met een testimonial. Zo kan een tevreden klant tijdens de testimonial bijvoorbeeld ook direct laten zien hoe het product werkt. Dit creëert een extra toegevoegde waarde en vergroot de kans dat kijkers via YouTube bij jouw video terecht komen.

Aan de slag

Met de bovenstaande 10 videomarketingtips uit de praktijk ben je in staat om van jouw video’s een succes te maken. Maar bovenal geldt: ga aan de slag. Hoewel je er van tevoren goed over na moet denken, een strategie moet hanteren en de 10 tips zoveel mogelijk moet volgen, leer je het meest door aan de slag te gaan. Wanneer de eerste video’s live staan, zul je de resultaten kunnen monitoren en aan de hand daarvan verdere optimalisaties kunnen doorvoeren.

Door: Niels de Groot (foto), Videoproductie & Videocontentmarketing bij Pro Motion Film

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!