Kwartaalomzet Qualcomm stijgt 63 procent naar bijna acht miljard dollar

Kwartaalomzet Qualcomm stijgt 63 procent naar bijna acht miljard dollar

29-07-2021 | door: Martijn Kregting

Kwartaalomzet Qualcomm stijgt 63 procent naar bijna acht miljard dollar

Qualcomm verwacht stijgende verkopen van 5G-chips voor smartphones zoals de iPhone van Apple. De processorproducent stelde tijdens de presentatie van de cijfers over het derde fiscale kwartaal (eindigend op 27 juni) ook dat het hard gewerkt heeft aan het beperken van de tekorten aan processors die mondiaal gevolgen hebben.

De kwartaalomzet van Qualcomm steeg met 63 procent naar bijna 8 miljard dollar dankzij de sterk groeiende vraag naar chips. De winst kwam uit op 1,92 dollar per aandeel. Vooral het segment connected devices droeg hieraan bij, met een omzet van 1,4 miljard dollar.

Mobiele handsetchips blijven goed voor het merendeel van de omzet, inmiddels 57 procent (3,86 miljard dollar). Qualcomm is wereldwijd de grootste leverancier van processors voor smartphones en wordt als leidend in 5G-technologie gezien op dit gebied.

Toelevering chips op peil

Qualcomm Chief Executive Officer Cristiano Amon benadrukte bij een toelichting op de resultaten dat het concern er alles aan doet om toeleveringen van chips via diverse partners op peil te houden. Amon verwacht eind dit jaar te kunnen voldoend aan de gestegen vraag.

Qualcomm profiteert van het vertrek van Huawei uit de mondiale smartphone-markt. Huawei gebruikte eigen processors en die van Qualcomm-rivalen. Andere smartphone-merken, die wel Qualcomm als leverancier hebben, vergroten nu hun marktaandeel ten koste van Huawei. Verder groeit de afzet van chips voor IoT-doeleinden en RF-chips die 5G-processors aanvullen. Dergelijke processors zullen dit fiscale jaar goed zijn voor 10 miljard dollar omzet, tegen 6 miljard dollar in 2020.

Qualcomm verwacht verder halverwege 2022 met een krachtige laptopchip op de markt te komen, vergelijkbaar met de M1-processor van Apple.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware