Nieuwe investering maakt Odoo tot Belgische unicorn

02-08-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Nieuwe investering maakt Odoo tot Belgische unicorn

België heeft er met Odoo een 'unicorn' bij. Het Waalse bedrijf haalde bij een recente investeringsronde 180 miljoen euro op en wordt daarmee een van de hoogst gewaardeerde Belgische techbedrijven.

Odoo maakt SaaS-software voor bedrijfsvoering, een pakket met dat onder meer CRM, e-commerce, boekhouding, marketing en projectbeheer omvat. Het bedrijf wordt daarmee ook steeds vaker een concurrent voor techgiganten als Microsoft, SAP en Oracle en kan mooie cijfers voorleggen. Odoo heeft ondertussen zeven miljoen gebruikers wereldwijd en 1.700 medewerkers, waarvan de helft in België. Het tekende daarbij de afgelopen tien jaar telkens een groei op van 50 procent per jaar.

Eerste Waalse unicorn

Het bedrijf stelt in een persbericht dat de kapitaalsronde van Odoo de eerste Waalse 'unicorn' maakt: de bijnaam voor niet-beursgenoteerde techbedrijven met een geschatte waarde van meer dan een miljard dollar. Waar Silicon Valley veel unicorns telt, zijn het wat minder in België: onder meer Collibra en Team.blue, het webhostingbedrijf dat vroeger Combell heette.

Bij de investeringsronde heeft Summit Partners, een Amerikaanse durfkapitalist, 180 miljoen euro ingebracht. Daarmee moet de de waardering voor Odoo dus boven 1 miljard eurokomen, al wil het bedrijf niet zeggen op hoeveel het nu exact geschat wordt. Volgens De Tijd en L'Echo wordt het Waalse softwarebedrijf nu overigens gewaardeerd op 2 à 2,5 miljard euro, wat van Odoo het waardevolste private techbedrijf van België zou maken.

Bedoeling van de investering is om enkele mede-investeerders uit te kopen. XAnge wordt volledig uitgekocht, Sofinnova deels. Oprichter Fabien Pinckaers blijft wel het merendeel van de aandelen (52%) houden.

In samenwerking met Datanews.

Terug naar nieuws overzicht