Zoom stemt in met schikking in Zoombombing- en privacy-rechtszaak

02-08-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Zoom stemt in met schikking in Zoombombing- en privacy-rechtszaak

Zoom Video Communications betaalt 85 miljoen dollar en belooft zijn beveiligingsbeleid te verbeteren in een voorlopige schikking bij een Californische rechtbank. De class action rechtszaak betreft een praktijk genaamd Zoombombing, waarbij hackers Zoom-vergaderingen verstoren door onder meer racistische en pornografische content te tonen. Ook zou Zoom persoonlijke gegevens van gebruikers gedeeld hebben met Facebook, Google en LinkedIn.

De schikking moet nog goedgekeurd worden door de rechter. Betalende abonnees op Zoom, zowel zakelijk als particulier, kunnen in aanmerking komen voor een gedeeltelijke teruggave van betaalde abonnemenstgelden. Zoom stemde ook in met nieuwe beveiligingsmaatregelen, waaronder het waarschuwen van gebruikers wanneer hosts van vergaderingen of andere deelnemers apps van derden gebruiken tijdens vergaderingen, en om gespecialiseerde training te geven aan werknemers die Zoom gebruiken, over privacy en gegevensverwerking.

Reactie Zoom

'De privacy en veiligheid van onze gebruikers zijn topprioriteiten voor Zoom', aldus de onderneming in een verklaring afgelopen zondag. 'We nemen het vertrouwen dat onze gebruikers in ons stellen serieus.' Overigens is Zoom slechts beperkt aansprakelijk voor Zoombombing. Sectie 230 van de federale Communications Decency Act beschermt online platforms beschermt tegen aansprakelijkheid voor gebruikersinhoud.

Het klantenbestand van Zoom is verzesvoudigd sinds de COVID-19-pandemie meer mensen dwong om thuis te werken. Het bedrijf had in april 2021 497.000 zakelijke klanten met meer dan 10 werknemers, tegenover 81.900 in januari 2020. Het bedrijf verwacht dat de gebruikersgroei zou kunnen vertragen of afnemen naarmate meer mensen vaccins krijgen en weer aan het werk of naar school gaan.

 

Terug naar nieuws overzicht