Martijn Kregting - 04 augustus 2021

DNB wil beter toezicht op techbedrijven in financiële sector

DNB wil beter toezicht op techbedrijven in financiële sector image


De Nederlandsche Bank (DNB) vindt sterker toezicht nodig op technologiebedrijven die actief zijn in de financiële sector. Dat staat in een nieuwe rapportage van DNB, tot stand gekomen na gesprekken tussen banken, verzekeraars en fintechbedrijven over toezicht en innovatie, aldus het FD.

De rapportage sluit volgens DNB aan bij bevindingen uit eerdere rapportages. Het rapport beschrijft het huidige toezichtregime als onvoldoende om goed toezicht te kunnen houden op technologiebedrijven die samenwerken met financiële instellingen. Als voorbeeld wordt Apple genoemd, dat via een deal met Goldman Sachs een dienst voor betalen op afbetaling wil lanceren.

Onduidelijkheden, risico's

Volgens DNB brengen dit soort overeenkomsten risico's met zich mee. Zo moete de data die de techbedrijven verwerken goed beveiligd worden en is het niet altijd duidelijk welke partij verantwoordelijk is voor de naleving van de regels. Er zijn al wel stappen in de juiste richting gezet, zoals de Dora-richtlijn. Hierin staat dat toezichthouders niet alleen de vergunninghoudende partijen kunnen controleren, maar ook hun toeleveranciers.

In het rapport bepleit DNB de komst van een betere 'regulatory sandbox': een innovatieprogramma waarin het financieel toezicht lichter is. Deze sandbox biedt de Autoriteit Financiële Markten al een aantal jaar aan onder de noemer Maatwerk voor Innovatie. In de praktijk blijken slechts 'een handvol bedrijven' gebruik te maken van het programma, zo schrijft het FD.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!