88 procent Europese organisaties vreest cyberaanval op klantdata

88 procent Europese organisaties vreest cyberaanval op klantdata

04-08-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

88 procent Europese organisaties vreest cyberaanval op klantdata

88 procent van de Europese organisaties verwacht dat zij in de komende 12 maanden te maken zullen krijgen met een cyberaanval op klantdata. Dat blijkt uit onderzoek van Trend Micro. Europese organisaties lopen volgens de Trend Micro Cyber Risk Index een verhoogd risico op cyberaanvallen. Dit risico is in het afgelopen jaar ook al toegenomen in vergelijking met het voorgaande jaar.

“Opnieuw hebben we genoeg resultaten gevonden om CISO’s bezig te houden, van operationele en infrastructurele risico’s tot dataprotectie, dreigingsactiviteit en menselijke uitdagingen”, stelt Jon Clay, Vice President of Threat Intelligence bij Trend Micro. “Om cyberrisico’s te verlagen, moeten organisaties beter voorbereid zijn door terug te gaan naar de basis: de kritieke data die het meeste risico lopen identificeren, focussen op de dreigingen die de meeste schade kunnen veroorzaken en meerlaagse bescherming toepassen.”

Europese organisaties geven in het onderzoek aan dat verloren intellectueel eigendom, kosten van externe experts en consultants en verloren omzet van klanten de top drie van negatieve gevolgen vormen die zij kunnen ervaren door een cyberaanval.

Uit het onderzoek bleek verder dat cloud computing een van de grootste security-risico’s vormde voor de infrastructuur. Europese organisaties gaven het een 8,12 op een 10-puntsschaal. Veel respondenten gaven toe dat ze “aanzienlijke middelen” besteden aan het beheren van risico’s van derden, zoals cloudproviders. Gebrek aan gekwalificeerd personeel, complexiteit en nalatige insiders vormen andere belangrijke security-risico’s voor de infrastructuur van Europese organisaties.

Belangrijkste cyberrisico's

De belangrijkste cyberrisico's die het rapport beschrijft, zijn:

 • Man-in-the-middle-aanvallen.
 • Phishing en social engineering.
 • Botnets.
 • Fileless aanvallen.
 • Watering hole-aanvallen.

Grootste uitdagingen

De grootste uitdagingen voor het realiseren van adequate cybersecurity zijn het gebrek aan autoriteit en middelen om een sterke security-posture te creëren en het gebrek aan kennis om de juiste security-technologieën toe te passen die de data-assets en de IT-infrastructuur veilig kunnen houden.

Overige belangrijke bevindingen uit het rapport zijn:

 • 87 procent van de Europese organisaties geeft aan dat zij komend jaar waarschijnlijk te maken zullen krijgen met één of meerdere cyberaanvallen, ten opzichte van 80 procent in 2020.
 • 22 procent heeft het afgelopen jaar te maken gehad met 7+ afzonderlijke cyberaanvallen, waarbij netwerken en/of systemen geïnfiltreerd zijn. Dit ten opzichte van 19 procent in 2020.
 • Organisaties in de Benelux hebben het afgelopen jaar te maken gehad met gemiddeld vier afzonderlijke cyberaanvallen.
 • 18 procent van de Europese organisaties heeft te maken gehad met 7+ inbreuken op informatie-assets, tegen 16 procent in 2020.
 • Benelux-organisaties hebben te maken gehad met gemiddeld 3 aanvallen op informatie-assets in de afgelopen 12 maanden.
 • 27 procent van de Europese organisaties geeft aan dat zij 7+ inbreuken op klantdata hebben meegemaakt, versus 16 procent in 2020.
 • Organisaties in de Benelux hebben het afgelopen jaar te maken gehad met gemiddeld 4 aanvallen op klantdata.
Terug naar nieuws overzicht