Xiaomi nieuwe marktleider Europese smartphonemarkt in tweede kwartaal

04-08-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Xiaomi nieuwe marktleider Europese smartphonemarkt in tweede kwartaal

Xiaomi heeft in het tweede kwartaal van 2021 voor het eerst de marktleiderspositie veroverd op de Europese smartphonemarkt. Dat blijkt uit cijfers van Strategy Analytics. De Chinese leverancier boekte een jaar-op-jaarstijging van 67,1 procent in verscheept volume tot 12,7 miljoen in de periode van april tot juni. Dat was goed voor een marktaandeel van 25,3 procent en daarmee verdrijft Xiaomi langdurig marktleider Samsung naar de nummer-2 positie.

Samsung zag het verscheepte volume aan smartphones in Q2 met 7 procent dalen tot 12 miljoen en kwam uit op een marktaandeel van 24,3 procent. Apple vult de top-3 aan maakt met 9,6 miljoen (+15,7%) verscheepte smartphones, goed voor een aandeel van 19,2 procent. Oppo en Realme maken de top vijf compleet, met aandelen van respectievelijk 5,6 procent en 3,8 procent. Overige partijen zijn samen goed voor een marktaandel van 22,2 procent (11 miljoen smartphones), 20,1 procent minder jaar-op-jaar.

Xiaomi ook in mondiale top-2

Volgens Strategy Analytics heeft Xiaomi een bijzonder succesvol kwartaal gehad in Rusland, Oekraïne, Spanje en Italië, dankzij de populariteit van zijn Mi- en Redmi-serie smartphones. Dankzij de Europese successen staat Xiaomi ook voor het eerst in de wereldwijde top 2, zo blijkt uit een afzonderlijk Strategy Analytics-rapport. Het bedrijf verscheepte mondiaal in het tweede kwartaal 52,8 miljoen smartphones en was goed voor een marktaandeel van 16,8 procent. Samsung blijft wereldwijd gezien marktleider met 57,1 miljoen verscheepte smartphones (marktaandeel 18,2%).

Europe Q2, 2021 Smartphone Shipments by Vendor (Graphic: Business Wire)

Het marktonderzoeksbureau stelt dat het verscheepte volume aan smartphones in Europa in Q2 een sterke groei van 14 procent op jaarbasis liet zien naar 50,1 miljoen stuks, dankzij het aanhoudende economische herstel, een gezonde vraag van consumenten die oudere devices vervangen en aantrekkelijker geprijsde 5G-toestellen.

Samsung presteert volgens het rapport goed met nieuwe 5G-modellen uit de Galaxy A-serie, maar heeft niet ten volle geprofiteerd van de neergang van Huawei in Europa. Het bedrijf heeft last van de concurrentie van Apple in het high-end-segment en met andere Chinese leveranciers in het low-end-segment.

Terug naar nieuws overzicht