Redactie - 05 augustus 2021

Kees Verhoeven spreekt tijdens Dutch IT-channel Golf Cup

Kees Verhoeven spreekt tijdens Dutch IT-channel Golf Cup image

'Voor digitale soevereiniteit is publiek-private samenwerking hard nodig'

Voormalig D66-Tweede Kamerlid en woordvoerder digitalisering Kees Verhoeven werd meermaals door IT-experts verkozen tot 'IT-politicus van het jaar'. Met zijn eigen Bureau Digitale Zaken adviseert de D66'er sinds zijn uittreding over tal van digitale vraagstukken. “Een toekomstbestendige digitale infrastructuur en digitale soevereiniteit is een verantwoordelijkheid van overheid en bedrijfsleven sámen”, vindt Verhoeven, die daarom graag in beide omgevingen als adviseur actief is.

Na de verkiezingen in maart zette Kees Verhoeven een punt achter een Kamerlidmaatschap dat begon in 2010. Ruim tien jaar lang vroeg hij om meer aandacht voor digitalisering in de politiek en kreeg hij de naam 'techpoliticus'. “Terwijl ik tot 2010 nog best 'digibeet' was”, erkent de nu 45-jarige ex-politicus. “In mijn privéleven was ik niet bovengemiddeld goed ingevoerd met computers. Ik ben ook niet superhandig. Maar al snel na mijn inauguratie in 2010 merkte ik dat steeds meer digitale dossiers begonnen door te dringen in de politiek. Vooral tijdens de behandeling van de Telecomwet; dat ging onder meer over het plaatsen van cookies en het vraagstuk van netneutraliteit.”

Het werd Verhoeven duidelijk dat het internet ook in de politieke besluitvorming een steeds belangrijkere rol ging spelen. “In 2012 kwam het downloadverbod op de politieke agenda en spraken we meer en meer over cyber security. Zo stapelden de digitale dossiers zich op en ben ik die naar me toe gaan trekken. Ik ben vooral trots op de twee techvisies die ik schreef samen met andere parlementariërs, en met deskundigen en mensen uit het veld, zoals wetenschappers, managers uit het bedrijfsleven en overheidsorganisaties, journalisten en onderzoekers. Dat was een heel open proces, daar houd ik van.”

Publiek-privaat

De Tweede Kamer is volgens Verhoeven bij uitstek een plek waar overheid en maatschappij (moeten) samenkomen om problemen op te lossen. “Als Kamerlid merkte ik dat ik juist op het snijvlak van publiek en privaat goed uit de verf kwam. Ik had het bedrijfsleven leren kennen in de jaren vóór 2010, toen ik werkzaam was voor MKB Amsterdam. Maar ik zag dat op het steeds belangrijkere thema van digitalisering publiek en privaat elkaar lang niet altijd vonden. Terwijl die twee werelden elkaar hard nodig hebben. Het bedrijfsleven vraagt om heldere regels – denk bijvoorbeeld aan het gebruik van algoritmes, of aan de grenzen van datagebruik – en de overheid heeft het bedrijfsleven nodig om die regels te kunnen maken. Daar komt bij dat de digitalisering de democratie heeft veranderd. We kregen social media, en overheden kregen door het gebruik van data meer mogelijkheden om burgers in de gaten te houden. Andersom willen politici juist grip op digitale middelen, om burgers te beschermen. Er is een wisselwerking tussen digitalisering en democratie, die zeker ook gevolgen heeft voor het bedrijfsleven dat in deze nieuwe digitale tijd wil weten waar het aan toe is.”

Verhoeven wil daarom nu, als adviseur, niet voor slechts één organisatie werken, maar meerdere opdrachten doen, voor zowel overheid als bedrijfsleven. “De publiek-private samenwerking die ik voor ogen heb, is nog lang niet vanzelfsprekend. Ik wil niet één duidelijke lobby, maar verschillende opdrachten doen, allemaal op het gebied van digitalisering, maar voor verschillende soorten organisaties.”

Digitale soevereiniteit

Zo is Verhoeven sinds kort adviseur bij de Dutch Data Center Association (DDA, de brancheorganisatie voor datacenters in Nederland) en bij de Fiber Carrier Association (FCA, de brancheorganisatie voor digitale connectiviteit in Nederland). “De DDA belde mij en dat was een mooie kans. Zij gaan heel direct over een belangrijk publiek-privaat vraagstuk: hoe ziet in Nederland de digitale infrastructuur van de toekomst eruit? We praten veel over cloud, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk over datacenters die 'gewoon' op de grond worden gebouwd, en om de verbindingen daartussen. Ik vind het erg belangrijk dat we onze digitale infrastructuur hier in Nederland goed op orde hebben, en vooral ook dat we zaken als digitale duurzaamheid en dataveiligheid in eigen hand hebben. Nederland moet 'digitaal soeverein' zijn.”

Daarom moet Nederland zijn eigen datacenters koesteren, vindt Verhoeven. “Datacenters kosten veel energie en nemen schaarse ruimte in, dat is een probleem. Vooral gemeentes vinden datacenters lastig. Aan de andere kant: connectiviteit is belangrijk, maar vooral dus ook de net al genoemde digitale soevereiniteit. We hebben een groot belang bij eigen datacenters, gewoon hier in Nederland. Veel van onze bedrijven werken al via datacenters in het buitenland of zijn van het buitenland afhankelijk voor allerlei clouddiensten. Pas daarmee op. Nederland is nu nog een van de vijf belangrijkste digitale knooppunten in Europa, maar moet ook in de toekomst zelf alles in huis hebben om digitaal zelfstandig te kunnen werken. Dat datacenters goed zijn voor de connectiviteit, de economie en de soevereiniteit van Nederland, dát verhaal wil ik samen met clubs als de DDA en de FCA, en trouwens ook met het Platform voor de InformatieSamenleving (ECP) waarvoor ik advieswerk doe, over de bühne brengen de komende tijd.”

Dutch IT-channel Golf Cup

Op 21 september aanstaande is Kees Verhoeven prominent spreker tijdens de jaarlijkse Dutch IT-channel Golf Cup op Golfbaan Het Rijk van Nunspeet. Ook daar zal hij pleiten voor een soeverein Nederland als het gaat om digitalisering. “Ik wil zo weinig mogelijk internationale afhankelijkheid, en vind dat het Nederlandse bedrijfsleven de ruimte moet hebben om digitaal voorop te blijven lopen. Ik zal een verhaal afsteken, maar wil vooral in debat met de lezers van Dutch IT-channel. Hoe vinden zij dat de overheid moet omgaan met allerlei nieuwe digitale ontwikkelingen? Er is op dit moment geen samenhangende visie op de digitale toekomst van Nederland, en de overheid heeft geen duidelijke strategie om zelf digitaal te transformeren. We hebben, wat mij betreft, genoeg te bespreken op die golfbaan.”

Door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!