LinkedIn voor de rechter wegens te dure video-advertenties

05-08-2021 | door: Martijn Kregting

LinkedIn voor de rechter wegens te dure video-advertenties

LinkedIn wordt in de VS geconfronteerd met een rechtszaak over het verkeerd weergeven van aantallen kijkers naar video-advertenties. De dochter van Microsoft zou honderdduizenden adverteerders te veel in rekening hebben gebracht, zo schrijft Reuters.

Volgens de betrokken Californische rechter kunnen de adverteerders die de aanklacht indienden, onvoldoende bewijzen dat er sprake is van fraude. of oneerlijke concurrentie. Wel mogen zij in de rechtbank hun claim onderbouwen dat botverkeer, foutieve klikken en frauduleuze klikken de statistieken opdreef waarop ze vertrouwden bij het inkopen van LinkedIn-advertenties.

LinkedIn: claims ongegrond

Onder leiding van TopDevz Inc en Noirefy Inc, stellen de adverteerders dat LinkedIn de ‘weergaven’ van videoadvertenties van de LinkedIn-apps van gebruikers had geteld, zelfs wanneer de video's alleen buiten het scherm werden afgespeeld omdat gebruikers er langs waren gescrolld. LinkedIn gaf woensdag aan dat het wil aantonen dat de claims niet gegrond zijn en stelt ‘toegewijd te zijn aan de transparantie en integriteit van onze advertentieproducten’.

De adverteerders spanden een rechtszaak aan nadat LinkedIn op 12 november 2020 had gezegd dat haar technici drie maanden eerder softwarefouten hadden gevonden en verholpen, die mogelijk hebben geleid tot meer dan 418.000 kostenberekeningen die te hoog uitvielen.

LinkedIn stelde hierop dat meer dan 90 procent van de meerkosten minder dan 25 dollar bedroegen en dat het kredieten aan vrijwel alle betrokken adverteerders verstrekte. De adverteerders menen echter dat ze door de te hoge kosten minder geld hadden om elders uit te geven, ook aan advertenties. Ze eisen niet-gespecificeerde schadevergoeding en restitutie.

Terug naar nieuws overzicht