Pandemie leidt tot blijvende toename in cyberaanvallen - Checkpoint

06-08-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Pandemie leidt tot blijvende toename in cyberaanvallen - Checkpoint

Het aantal cyberaanvallen in Europa is het afgelopen halfjaar met 36 procent toegenomen, omdat hackers de pandemie en het werken op afstand blijven uitbuiten. Dat stelt Check Point Software Technologies in zijn halfjaarlijkse overzicht van de belangrijkste cyberaanval-trends.

De genoemde toename van 36 procent in cyberaanvallen vertaalt zich in 777 wekelijkse aanvallen per organisatie. Het aantal ransomware-aanvallen steeg in de afgelopen 6 maanden zelfs met 93 procent ten opzichte van vorig jaar. Check Point-onderzoekers wijzen verder in het ‘Cyber Attack Trends: 2021 Mid-Year Report’ op drie belangrijke ontwikkelingen in 2021 die worden gedreven door een innovatie in aanvalstechniek genaamd Triple Extortion, waarbij tijdens een aanval meer slachtoffers worden gemaakt.

Het rapport geeft een gedetailleerd overzicht van het cyberdreigingslandschap en toont de nieuwste trends op het gebied van cyberaanvallen in de eerste helft van dit jaar, zoals de genoemde opkomst van ransomware-aanvallen en 'Triple Extortion'. Naast het stelen van gevoelige data van organisaties en de dreiging deze openbaar te maken tenzij een betaling wordt gedaan, richten aanvallers zich nu ook op de klanten en/of zakenpartners van organisaties en eisen losgeld van hen.

Toename supply chain-aanvallen

Verder zijn supply chain-aanvallen toegenomen. Daarbij viel de SolarWinds-hack op door zijn omvang en invloed, maar er hebben zich ook andere geavanceerde supply chain-aanvallen voorgedaan, zoals Codecov in april en meest recentelijk Kaseya.

Een derde belangrijke trend is de intensivering van de machtsstrijd in het malware-landschap: na de verwijdering van het Emotet botnet in januari winnen andere malwares, zoals Trickbot, Dridex, Qbot en IcedID, snel aan populariteit.

Maximale verstoring

“Cybercriminelen hebben hun werkwijzen het afgelopen half jaar verder aangepast om de verschuiving naar hybride werken te benutten, waarbij ze zich richten op de toeleveringsketens van organisaties en netwerkkoppelingen naar partners om maximale verstoring te bereiken”, zegt Hans van den Boomen, security engineer manager bij Check Point Software. “Het aantal cyberaanvallen heeft weer records gebroken en we zien een enorme toename van het aantal ransomware-aanvallen, met spraakmakende incidenten zoals Solarwinds en Kayesa. Kijkend naar de toekomst moeten organisaties zich bewust zijn van de risico's. Het is zaak om te zorgen voor de juiste oplossingen, die, zonder de normale workflow te beïnvloeden, de meeste aanvallen voorkomen, inclusief de meest geavanceerde."

Het rapport doet enkele voorspellingen voor de tweede helft van 2021:

  • In de tweede helft van dit jaar zal de ransomware-oorlog verder intensiveren: ransomware-aanvallen zullen blijven toenemen ondanks de verhoogde aandacht van wetshandhaving.
  • Verder wordt de zogenaamde ‘Man-in-the-Middle’ de hacker in het netwerk: de afgelopen twee jaar lieten een versnelling zien in het gebruik van penetratietools, zoals Cobalt Strike en Bloodhound. Deze tools vormen niet alleen een echte uitdaging vanuit het oogpunt van detectie, ze geven hackers toegang tot de gecompromitteerde netwerken waar en wanneer ze willen, waardoor hackers naar believen kunnen scannen, scrollen en aanvallen kunnen aanpassen.
  • Daarnaast maken aanvallen steeds meer schade. Door de drievoudige afpersingstrend in ransomware worden niet alleen het oorspronkelijke doelwit, maar ook de klanten, partners en leveranciers van het slachtoffer geraakt. Dit vermenigvuldigt het aantal werkelijke slachtoffers van elke aanval en vereist een speciale beveiligingsstrategie.

Tips & tricks

Tot slot geeft het rapport al dan niet bekende tips en adviezen:

  1. Installeer updates en patches: updates en patches moeten direct worden geïnstalleerd en hebben een automatische instelling.
  2. Kies een strategie en aanpak waarbij preventie centraal staat. Zodra een aanvaller en apparaat of een bedrijfsnetwerk is binnengedrongen, is het te laat. Het is daarom essentieel om geavanceerde oplossingen voor dreigingspreventie te gebruiken die niet alleen de meest geavanceerde aanvallen stoppen maar ook bescherming bieden tegen zero-day en onbekende dreigingen.
  3. Installeer anti-ransomware. Anti-ransomwarebescherming let op ongebruikelijke activiteiten, zoals het openen en versleutelen van grote aantallen bestanden, en als verdacht gedrag wordt gedetecteerd, kan het onmiddellijk reageren en enorme schade voorkomen. Ransomware-aanvallen beginnen niet met ransomware. Houd rekening met andere kwaadaardige codes, zoals Trickbot of Dridex, die organisaties infiltreren en vervolgens het toneel vormen voor een volgende ransomware-aanval.
  4. Waarschuw niet alleen, maar onderwijs. Veel cyberaanvallen beginnen met een gerichte e-mail die geen malware bevat, maar die social engineering gebruikt om de gebruiker te verleiden om op een gevaarlijke link te klikken. Educatie van gebruikers, zoals een korte workshop, is daarom een van de belangrijkste onderdelen van bescherming.
  5. Werk samen. In de strijd tegen cybercriminaliteit staat samenwerking centraal. Neem contact op met rechtshandhaving en nationale cyberautoriteiten, aarzel niet om contact op te nemen met het incident response team van een cyberbeveiligingsbedrijf. Is er iets gebeurd, informeer medewerkers dan over het incident, inclusief instructies hoe te handelen bij verdacht gedrag.
Terug naar nieuws overzicht