Redactie - 09 augustus 2021

Dit zijn de digitale gevolgen van de coronaversoepelingen

Dit zijn de digitale gevolgen van de coronaversoepelingen image

Vrijwel elke sector in het bedrijfsleven heeft last gehad van de coronamaatregelen. Dat geldt zeker ook binnen de IT-branche, al verschillen de effecten wel per bedrijf. Het hangt er heel er vanaf wat een bedrijf precies doet binnen deze branche en op welke manier. Je zou wellicht denken dat met het aankondigingen van versoepelingen de problemen weer verdwijnen. Dat is ook wel zo, maar tegelijk doemt er een nieuw probleem op. De IT-branche is doorgaans een grootverbruiker van energie en juist de energieprijzen zitten nu sterk in de lift. Dat betekent dat de maandelijkse kosten voor veel bedrijven zullen stijgen en energie vergelijken weer aan de orde is. Want niemand wil natuurlijk te veel betalen voor het laten draaien van alle apparatuur.

Waarom stijgen de prijzen?

De energiemarkt is nog altijd voor een belangrijk deel afhankelijk van de olieprijs. Aangezien we weer meer mogen, gaan we ons ook weer meer verplaatsen. Meer vliegtuigen in de lucht, meer auto’s op de weg. Dat leidt tot een hoger brandstofverbruik en dus meer vraag naar ruwe olie. De olieprijzen stijgen en dat merken we direct als we gaan tanken. Maar als gevolg hiervan stijgen ook de energieprijzen. Bij een gelijkblijvend gas- of elektriciteitsverbruik zal de maandfactuur hoger uitvallen. Je kunt overstappen van energie om opnieuw de beste deal te scoren. Vaak is een andere leverancier namelijk gunstiger dan kiezen voor het verlengen van je lopende contract, omdat die prijs wordt aangepast naar de nieuwe situatie.

Groot en klein

Nederland is op het gebied van IT-ontwikkelingen altijd een voorloper in Europa geweest. Dat vertaalt zich onder meer in een grote hoeveelheid bedrijven die binnen deze branche actief zijn. Met elkaar zijn ze goed voor maar liefst twee procent van de totale Nederlandse energiebehoefte. Dat komt neer op het verbruik van ongeveer negenhonderdduizend huishoudens. Maar de energieprijzen stijgen natuurlijk voor iedereen. Voor die grote IT-gigant met enorme datacentra op diverse locaties, maar ook voor de kleine thuisgebruiker. Elke euro is er één, dus het is altijd verstandig om op zoek te gaan naar de best mogelijke deal.

Prognose

De verwachting is overigens dat de prijsstijging van tijdelijke aard zal zijn. Experts menen dat de olieprijzen uiteindelijk zullen dalen tot waarden die voor de coronacrisis van toepassing waren. De energieprijzen zullen deze trend volgen en dus ook uiteindelijk weer op het niveau van pakweg anderhalf jaar geleden belanden.

Door: Legual

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!