Wouter Hoeffnagel - 16 augustus 2021

Software-topman Apple: Nieuwe technologie tegen kindermisbruik verkeerd begrepen

Software-topman Apple: Nieuwe technologie tegen kindermisbruik verkeerd begrepen image

Craig Federighi, senior vicepresident van Software Engineering bij Apple, ontkent dat de systemen van Apple minder veilig of vertrouwelijk worden indien de nieuwe software die afbeeldingen op kindermisbruik scant in gebruik wordt genomen. De technologie is over het algemeen verkeerd begrepen, stelt Federighi.

Apple haalde zichzelf veel kritiek op de hals met een aankondiging eerder deze maand over de uitrol van scansoftware op iPhones en iPads. Deze software scant bepaalde content van gebruikers op bekende beelden van kindermisbruik. Het gaat hierbij onder meer om backups die gebruikers in iCloud-opslaan, maar ook over content die zij versturen en ontvangen via bijvoorbeeld iMessage. De software kan ook ouders waarschuwen indien zij expliciete beelden ontvangen of versturen.

Beelden worden hierbij vergeleken met afbeeldingen van kindermisbruik uit een database van het National Center for Missing and Exploited Children in de VS. Alleen beelden die ook in andere databases voorkomen worden hierbij volgens Apple geïdentificeerd, wat een veilige foutmarge moet opleveren en valse positieven moet voorkomen.

'Veiligheid in geding'

Critici stellen dat Apple hiermee onder meer de veiligheid van zijn systemen in geding brengt. Zo waarschuwen zij dat de software ook voor andere doeleinden misbruikt kan worden, onder meer voor massasurveillance. Denk echter ook aan cyberaanvallers die de functie mogelijk kunnen misbruiken.

Federighi stelt dat Apple met de software vooral een manier wil creëren om beelden in de cloud te kunnen herkennen, zonder hiervoor de foto's van gebruikers te hoeven bekijken. Het bedrijf maakte onlangs ook al bekend extra toezicht te zullen houden op manipulatie van de software voor andere doeleinden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!