Witold Kepinski - 25 augustus 2021

Commissie: bekijk impact van bouwverkeer rond nieuw datacenter bij Zeewolde

Commissie: bekijk impact van bouwverkeer rond nieuw datacenter bij Zeewolde image

Polder Networks B.V. wil bij Zeewolde op een terrein van 166 hectare een groot datacenter bouwen en gebruiken. De provincie Flevoland en de gemeente Zeewolde verlenen de vergunningen die nodig zijn voor de komst van het datacenter en het bedrijventerrein. Voordat ze hierover besluiten zijn de mogelijke gevolgen voor de omgeving onderzocht in een milieueffectrapport (MER). Een Commissie is van oordeel dat het MER en de aanvulling tezamen op vrijwel alle punten de milieueffecten voldoende beschrijven. Desondanks signaleert de Commissie bij de toetsing van het MER en de aanvulling één tekortkoming. De Commissie adviseert om de gevolgen van extra vervoersbewegingen van bouwverkeer op het Natura 2000-gebied Veluwe te onderzoeken.

De commissie acht deze informatie essentieel voor het volwaardig meewegen van het milieubelang bij de besluitvorming over de komst van het datacenter. De Commissie adviseert deze informatie in een aanvulling op het MER op te nemen, en dan pas een besluit te nemen. 

De gemeente Zeewolde wil aangrenzend aan het datacenter 35 hectare beschikbaar maken voor andere bedrijven. Het nieuw in te richten bedrijventerrein (in totaal 201 hectare) wordt ‘Trekkersveld IV’ genoemd.

Naar aanleiding van een eerder advies van de Commissie is een aanvulling op het MER opgesteld. In dit advies spreekt de Commissie zich uit over de juistheid en de volledigheid van het MER en de aanvulling tezamen.

In het MER is gekeken naar de effecten van zowel het bedrijventerrein als het datacenter tijdens de bouwperiode en de periode daarna. Het datacenter krijgt de meeste aandacht en er worden opties met elkaar vergeleken die gaan over de inrichting en bereikbaarheid ervan. Het betreft mogelijke toegangswegen, de aansluiting op het bestaande energienetwerk, het gebruik van koelwater en een variant waarbij energie op eigen terrein wordt opgewekt.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!