Wouter Hoeffnagel - 26 augustus 2021

IDC: Ruim veertien procent meer pc's verscheept dit jaar

IDC: Ruim veertien procent meer pc's verscheept dit jaar image

De wereldwijde verzendingen van pc's groeien in 2021 met 14,2% tot 347 miljoen stuks. Dit is lager dan een eerdere voorspelling van IDC uit mei van 18% groei. Aanhoudende supply chain en logistieke uitdagingen zijn hiervoor de belangrijkste redenen. De tabletmarkt groeit naar verwachting eveneens in 2021, maar in een aanzienlijk langzamer tempo van 3,4%.

Dit blijkt uit de Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker van IDC. "We blijven geloven dat de markt voor pc's en tablets een beperkt aanbod heeft en dat die vraag er nog steeds is", zegt Ryan Reith, programma vice-president van IDC's Worldwide Mobile Device Trackers. "De steeds groter wordende voorraadtekorten in combinatie met aanhoudende logistieke problemen stellen de industrie voor een aantal grote uitdagingen. We zijn echter van mening dat de overgrote meerderheid van de vraag naar pc's onvergankelijk is, vooral vanuit het bedrijfsleven en de onderwijssector."

Notebooks blijven groeimotor

Over de volledige prognoseperiode 2021-2025 groeit de markt voor traditionele pc's - inclusief desktops, notebooks en werkstations - naar verwachting met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 3,2%. De markt voor tablets krimpt tegelijkertijd met 1,5%, voorspelt IDC. Ondanks leveringsbeperkingen op korte termijn met betrekking tot panelen en IC's, blijven notebook-pc's de belangrijkste motor voor toekomstige groei van de pc-markt.

Pc-apparatuur speelde het afgelopen anderhalf jaar een belangrijke rol in het leven van veel consumenten. Onder meer voor thuiswerken, leren, gamen en verbonden zijn tijdens lockdowns met social distancing-maatregelen. Hoewel COVID-19-gevallen opnieuw de kop opsteken, voorspelt IDC dat uiteindelijk een niveau van normaliteit terugkeert. Het onderzoeksbureau verwacht echter dat persoonlijke computerapparatuur dan een centrale rol blijft spelen in het persoonlijke leven van de meeste mensen.

Wat is de hernieuwde pc-gerichtheid waard?

"Hoeveel is deze hernieuwde pc-gerichtheid waard?", zegt Linn Huang, research vice president, Devices & Displays bij IDC. "In november 2019 publiceerden we onze laatste pre-pandemische voorspelling, die zich uitstrekte tot 2023. Op dat moment voorspelden we een totale markt van 367 miljoen eenheden in 2023. Vandaag verwachten we meer dan een half miljard eenheden van personal computing-apparaten die dat jaar worden verscheept. Dus hoeveel is die compute-centricity waard? Een vereenvoudigde weergave suggereert ongeveer 135 miljoen eenheden of 37% meer dan de oorspronkelijke marktprognose."

In de laatste jaren van de prognose komen de consumentenbestedingen naar verwachting weer in evenwicht met reizen en vrije tijd. Deze uitgavencategorieën hadden het meest te lijden tijdens de verschillende stadia van lockdowns. De bestedingen aan technologie lopen hierbij naar verwachting terug. Ook verwacht IDC dat de sterke kwartaalprestaties van het afgelopen jaar uiteindelijk de markt inhalen en tot onbereikbare vergelijkingen leiden. IDC noemt een vertraging van de markt dan ook onvermijdelijk. Maar ook als deze vertraging zich voordoet, blijft de totale beschikbare markt voor pc's aanzienlijk groter dan zonder de pandemie.

IDC-worldwide-quarterly-PC-device-tracker-2021.png

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!