Wouter Hoeffnagel - 29 augustus 2021

Welke platformen en diensten baren internetgebruikers de meeste privacyzorgen?

Welke platformen en diensten baren internetgebruikers de meeste privacyzorgen? image

Internetgebruikers maken zich meeste zorgen over de veiligheid van populaire mobiele besturingssystemen (21,2%) en het privacyniveau van Google (18,3%). Dit blijkt uit een analyse van anonieme gegevens door Kaspersky.

Internetgebruikers laten een digitale voetafdruk achter wanneer zij verschillende onlinediensten gebruiken. Deze voetafdruk kan bestaan uit bezochte websites, geüploade foto's en interacties op sociale media (zoals opmerkingen, posts en reacties). De juiste privacy-instellingen in digitale diensten kunnen helpen het aantal sporen online te verminderen.

De cijfers zijn verkregen op basis van anonieme gegevens over bezoeken aan de Kaspersky Privacy Checker-website tussen december 2019 en augustus 2021. Dit is een website met adviezen over privacy-instellingen voor verschillende internetdiensten en -platformen. De resultaten geven aan bij welke diensten en platformen internetgebruikers zich het meeste zorgen maken over hun privacy. Kaspersky analyseerde voor welke diensten en platformen gebruikers de instructies voor de beveiligingsinstelling het meest openden.

Gebruikers besteden de meeste aandacht aan privacy via Google-instellingen op Android (11,1%), beveiligingsregels voor Android OS (7,3%), en WhatsApp-instellingen op Android (5,9%).

Social media

Wat sociale netwerken betreft, bekeken gebruikers het vaakst de beveiligingspagina's van Facebook (15,7%). Instagram was het op een na meest bekeken social media platform wat betreft het aantal verzoeken voor privacy instellingen - het totale aandeel van de verzoeken bedroeg 9,9 procent. TikTok nam de derde plaats in met een aandeel van 8,1 procent aan verzoeken voor beveiligingsinstellingen. Gezien het feit dat de maandelijkse actieve doelgroep van TikTok vier keer kleiner is dan die van Facebook (689 miljoen tegenover 2,9 miljard), laten de cijfers zien dat de privacy die TikTok biedt ook de gebruikers veel zorgen baart.

Bij messenger diensten zijn gebruikers het meest bezorgd over het beveiligingsniveau van WhatsApp - het aandeel van de verzoeken over het beveiligingsbeleid bedroeg 13,9 procent.

Sergey Malenkovich, hoofd social media bij Kaspersky: "De meeste dagelijkse handelingen die gebruikers op het internet verrichten leiden tot het opbouwen van een digitale voetafdruk. Deze kan bestaan uit IP-adres, geplaatste opmerkingen, foto's en geotags, of biometrische gegevens die uit die foto's worden afgeleid - denk hierbij aan vingerafdruk, iris- of netvliesscan, stemherkenning of gezichtsscan. Uit de bezoekersstatistieken van het Privacy Checker-project blijkt dat gebruikers zich actief zijn gaan interesseren voor de privacy en veiligheid van hun accounts en hun voetafdruk waar mogelijk willen verkleinen. Het hoge aantal TikTok-gerelateerde verzoeken duidt zowel op interesse in het platform zelf als op de bezorgdheid van gebruikers over sommige gegevensverzamelingspraktijken van het merk, die recentelijk in de media zijn belicht."

Bescherm je persoonlijke gegevens

Om je persoonlijke gegevens te beschermen is het aan te raden deze voor ieder platform en dienst goed in te stellen. Kijk goed naar de machtigingen van diensten en platformen zoals mobiele apps en browserextensies en controleer zorgvuldig de machtigingen die je ze geeft. Het is beter om geen browserextensies te installeren, tenzij je ze echt nodig hebt.

Ook kan privé browsen, onder meer mogelijk via een functie in Kaspersky Internet Security, helpen om het traceren van je internetgebruik te voorkomen. Deze registreert en indien gewenst blokkeert alle pogingen van het ongevraagd verzamelen van je gegevens door websites.

Public clouds

Daarnaast noemt Kaspersky het niet verstandig om een public cloudopslag te gebruiken voor het opslaan van privégegevens, zoals paspoortscans of een lijst met wachtwoorden. De betere optie is om deze gegevens in een versleuteld archief te bewaren.

Probeer tot slot je persoonlijke e-mailadres en telefoonnummer zo veel mogelijk privé te houden. Maak bijvoorbeeld een extra e-mailaccount aan voor platformen en diensten die je minder vertrouwt. Om je telefoonnummer privé te houden kun je de aanschaf van een extra simkaart overwegen. Door deze vervolgens te gebruiken voor online winkelen en andere situaties waarin je verplicht bent je gegevens te delen, zorg je ervoor dat jouw privé nummer niet bekend is bij vreemden.

Meer informatie over privacyinstellingen van accounts is beschikbaar op de Kaspersky Privacy Checker-website.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!