Gartner belicht Cloud Infrastructure en Platform Services toppers

27-08-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Gartner belicht Cloud Infrastructure en Platform Services toppers

Amazon Web Services (AWS) staat aan top als 'Leader' in de Gartner 2021 Magic Quadrant for Cloud Infrastructure & Platform Services. Andere leiders zijn Microsoft Azure gevolgd door Google Cloud Platform (GPC). Alibaba Cloud is de enige speler in het 'Visionaries' Qudrant. Daarna volgen 'Niche' spelers Oracle Cloud, Tencent Cloud en IBM Cloud.

De reikwijdte van het Magic Quadrant voor CIPS omvat infrastructure-as-a-service (IaaS) en Integrated Platform as a Service (PaaS)-aanbiedingen. Deze omvatten applicatie PaaS (aPaaS), functions as a service (FaaS), database PaaS (dbPaaS), applicatieontwikkelaar PaaS (adPaaS) en geïndustrialiseerde gedistribueerde cloudaanbiedingen die vaak worden ingezet in bedrijfsdatacenters.

De belangrijkste verschillen tussen de cloud providers zitten volgens Gartner onder de motorkap, zoals rond op architecturen, implementatie en operationele toepassingen

AWS

AWS is volgens Gartner erop gericht een brede leverancier van IT-services te zijn, variërend van cloud-native en edge tot ERP en bedrijfskritieke workloads. De toekomstige focus van AWS ligt op pogingen om steeds grotere delen van de supply chain te bezitten die worden gebruikt om cloudservices aan klanten te leveren, aldus Gartner.

Microsoft Azure

Microsoft Azure is sterk in elk gebruikstoepassing, oa met edge computing. Azure is bijzonder geschikt voor op Microsoft gerichte organisaties. Microsoft heeft een investeringsfocus op het aanbrengen van architecturale verbeteringen aan het Azure-platform en het leveren van een breed scala aan op enterprise gerichte services, aldus Gartner.

Google

Google Cloud Platform (GCP) is sterk in bijna alle use-cases en verbetert langzaam zijn edge-mogelijkheden. Google blijft investeren om een brede aanbieder van IaaS en PaaS te worden door zowel de mogelijkheden als de omvang en het bereik van zijn go-to-market-activiteiten uit te breiden, aldus Gartner.

Alibaba

Alibaba Cloud is geschikt voor cloud-first digitale zakelijke workloads voor klanten die zijn gevestigd in China of Zuidoost-Azië en die de technologie van Alibaba Cloud willen gebruiken om hun ecosysteem te ondersteunen of die cloudinfrastructuur in China willen lokaliseren. Alibaba Cloud is gericht op het uitbreiden van zijn successen in Azië, naast het verbeteren van het PaaS-aanbod voor databases, aldus Gartner.

IBM

De activiteiten van IBM Cloud zijn geografisch gediversifieerd en voornamelijk gericht op lift-and-shift en uitgebreide zakelijke gebruiksscenario's. Haar klanten zijn meestal grote en middelgrote ondernemingen. IBM heeft een investeringsfocus die hybride cloud, gereguleerde workloads en branchegerichte cloudservices omvat, aldus Gartner.

Oracle

Oracle Cloud Infrastructure (OCI) is voornamelijk gericht op lift-and-shift, HPC en hybride workloads, hoewel OCI streeft naar brede mogelijkheden buiten Oracle-gerichte applicaties. Oracle is gericht op het uitbreiden van de wereldwijde regio's die het bedient met capaciteiten die concurrerend zijn met zijn meer gevestigde collega's, aldus Gartner.

Tencent

Tencent Cloud is voornamelijk gericht op China en bedient multinationals in China of Chinese multinationals die naar het buitenland uitbreiden. Tencent investeert in netwerkmogelijkheden om de lage latenties te ondersteunen die nodig zijn voor gaming-workloads.

Lees alle details hier.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud